Kultura

Zimovrel za indi folkere

Ova rok opera dio je devijantnog, perverznog svijeta nalik onom iz romana Džordža R. R. Martina ili još više britanskog genijalca i mračnjaka Džoa Aberkrombija.
Zimovrel za indi folkere
PobjedaIzvor

Umjesto Džordža R. R. Martina, čovjek koji je trebalo da osmisli i napiše „Bitku kod Zimovrela“ onako kako gospod bog i Melisandrin R'Lor zapovijedaju, jeste Džon Darnijel, frontmen benda The Mountain Goats. Dokaz? Ploča „In League With Dragons“ čiji je koncept, zamislite, fantazijska krimi-novela!

Pulsirajuće boje

Darnijelove Divokoze (eng. Mountain Goats) su skoro tri decenije na sceni. Preživjeli su najveći zamah popularnosti indi folka i indi popa tokom prve decenije našeg vijeka, pa nema razloga da stoički ne izdrže i ovaj smiraj žanra.

Razlog dugovječnosti je to što je Darnijel vrlo hermetičan u istraživanju ličnih fascinacija. U tim muzičkim pričama o propalim kečerima rvačima kojima se divio u djetinjstvu, velikanima iz Bauhaus ere ili likovima iz starih kompjuterskih igara devedesetih, mnogo je okrenutosti sebi, ali ne i sebičluka i ega. To su samo istraživanja i odgovori na pitanje koje ga fascinacije čine autentičnim.

Džon Darnijel jeste muzičar koji je genije narativa. Njegove „Bilo jednom...“ priče su nenadmašne. U to se uklapa i fantazijski svijet „Lige zmajeva“, kompleksan univerzum koji pulsira od snažnih simbola i vrlo realnih, istinitih i bliskih karaktera.

 

mountain-goats-cover

 

Protiv pravila

„In League With Dragons“ je rok opera koja pripada devijantnom, perverznom svijetu nalik onom iz romana Dž. R. R. Martina ili još više britanskog genijalca i mračnjaka Džoa Aberkrombija.

Ukratko, čarobnjak iza kojeg je gomila životnih promašaja, progonjen i izdan od svakoga, rješava da učini nešto što je dugo izbjegavao. Da „odigra protiv pravila vječite plime i osjeke“, kako i sam kaže u jednoj pjesmi. Pakt sa zmajem je mač sa dvije oštrice, koji je na prvu loptu metafora o životu bilo kog umjetnika u potrazi za inspiracijom.

Naravno, koncept ostavlja mnogo snažniji utisak nego cjelina i pojedinačne pjesme. Ipak, neke od njih, poput „Clemency for the Wizard King“ i „Younger“, unose potrebnu dozu agilnosti, odlučnosti i energije u indi folk melodiku.

Oporiji nastavak

Ove dvije, najupečatljivije pjesme vezane su za dio ploče koji govori o opsadi čarobnjakovog fiktivnog grada Riversenda, koji je po mnogo čemu sličan Martinovom Zimovrelu iz serijala „Pjesma leda i vatre“. Pritom, Darnijelovi glas i gitara slikaju precizne konture preko ritmova koji liče na meke akvarele, nalik nijansama sa prelijepog omota ploče.

Mane albuma tiču se prije svega činjenice da je ovo tek dio šire priče, velikog univerzuma koji se tek slaže u glavi Džona Darnijela. Ako se taj osjećaj „hoću još“ uopšte može uzeti kao mana...

Za izvjestan nastavak valja poželjeti nešto čvršći, oporiji zvuk, koji bi išao u skladu sa mračnijom pričom i ubacivanje više likova u igru. Jedno je sigurno: The Mountain Goats neće dočekati zimu i pustošenje nekog Noćnog kralja, sve dok je mašte čarobnjaka Darnijela. S. STAMENIĆ

Ocjena: 77/100

FOTO: consequenceofsound.net

Portal Analitika