Svijet

U luksuznoj kući pronašli hrpu oružja

Kada su policajci stigli u rezidencijalnu kuću u otmenoj četvrti u Los Anđelesu, bili su šokirani količinom oružja koju su tamo zatekli, piše The Guardian.
U luksuznoj kući pronašli hrpu oružja
Portal AnalitikaIzvor

Količina oružja koja se tamo nalazila bila je veća nego što su je neki policajci imali priliku vidjeti tokom cijelog svog dotadašnjeg radnog vijeka. No količina vatrenog oružja nije bila najzanimljiviji dio ove nesvakidašnje policijske racije.

 

 

Jedna od najvećih racija oružja u povijesti policije u Los Anđelesu

Policija u Los Anđelesu objavila je kako je oves edmice zaplijenila golemu količinu oružja u jednoj od najvećih racija u svojoj istoriji. I to u rezidencijalnoj kući koja se proteže na oko 700 metara kvadratnih i nalazi se pokraj otmene četvrti Bel Air.  Uz to, vlasnica rezidencije povezana je s jednom od najbogatijih porodica u SAD-u.

Oružje se nalazilo posvuda po kući koja je bila u potpunom neredu, javlja Los Angeles Times.

"U svojoj 31-godišnjoj karijeri nijesam vidio toliko oružja. Ovoliko velik arsenal oružja u ovakvoj kući i ovakvoj četvrti, to je zapanjujuće", izjavio je poručnik Kris Ramirez novinarima.

Oko 30 policajaca je 12 sati iznosilo oružje

Prema pisanju Los Angeles Timesa, u rezidencijalnoj kući je pronađeno raznoliko oružje, od modernog automatskog do onog iz Drugog svjetskog rata, od revolvera do dugih puški te pištolja s prigušivačima. A navodno je oko 30 policajaca više od 12 sati iznosilo oružje iz kuće.

Vlasnica kuće ima troje djece s jednim od najbogatijih Amerikanaca

Još uvijek je nejasno zbog čega se više od hiljadu primjeraka oružja različitog tipa nalazilo u ovoj otmenoj rezidenciji. Ono što je poznato jest da je kuća u vlasništvu Sintije Bek, inače vlasnice brojnih nekretnina u Los Anđelesu, koja ima tri kćeri s Gordonom Getijem, sinom naftnog tajkuna Pola Getija.

Bek se na naslovnicama novina pojavila prije 20 godina kada se otkrilo da ima izvanbračnu vezu s Gordonom Getijem, koji se tada smatralo jednim od najbogatijih ljudi na svijetu. No ostaje nejasno ima li Bek kakve veze sa zalihom oružja pronađenom u njenoj rezidenciji.

Tokom racije u kući se nalazio "dugogodišnji prijatelj" vlasnice kuće

Tokom racije u kući je zatečen 57-godišnji Žerar Senz, koji je uhapšen pod sumnjom da je prekršio zakone koji se tiču proizvodnje i prodaje oružja. Nije posve jasno u kojem su odnosu Bek i Senz. No Los Angeles Times, pozivajući se na sudske zapise,  opisuje Senza kao "dugogodišnjeg prijatelja" Bek.

Los Angeles Times piše i kako se Senz već 25 godina bavi građevinarstvom te da ima svoju firmu. Sjedište njegove firme nalazi se u kući koju ima u vlasništvu zajedno s Bek.

Senz je zadržan u pritvoru nekoliko sati, a potom je pušten uz kauciju od 50.000 dolara.

Policija je u kuću upala zbog anonimne dojave

Federalne vlasti i policija u rezidenciju su upali u ranim jutarnjim satima. Prema službenim informacijama, dobili su anonimnu dojavu.

"Pronađeno je više od hiljadu primjeraka oružja različitih modela", rekao je Ramirez, koji je prisustvovao raciji. Opisao je kako je oružje bilo položeno u svim dijelovima kuće, zajedno s hrpom municije.

Portal Analitika