Tenis

Cicipas preko Nadala do finala s Đokovićem

Grčki teniser Stefanos Cicipas napravio iznenađenje u Madridu i slavio protiv Rafaela Nadala sa 2:1 u setovima.
Cicipas preko Nadala do finala s Đokovićem
Sportski portali Izvor

Pružio je fenomenalan otpor Rafaelu Nadalu u polufinalu Mastersa u Madridu i uspio da savlada Bika sa Majorke u njegovoj zemlji na njegovoj podlozi i da na taj način dođe do finala gdje ga čeka ni manje ni više nego - Novak Đoković. Na kraju je grčki teniser slavio sa 2:1 (6:4, 2:6, 6:3). Sa ovom pobjedom Cicipas je stigao do sedmog mjesta na ATP listi i to mu je najbolji ranking u karijeri.

Sjajan tenis Grka i moraće Đoković da bude na svom nivou kako bi se domogao novog mastersa jer će ga preko puta mreže gledati opasan igrač. Do sada su se Đoković i Cicipas jednom sastali, a zanimljivo, Grk je dobio taj duel u Kanadi. Eto prilike za revanš Đokovića.

Cicipas je u ovaj duel protiv Nadala ušao kao autsajder, ali je pokazao da ima herca, da se ne plaši, da smije da igra protiv Nadala u Madridu i to mu se isplatilo u prvom setu. Bio je oštriji na udarcima i zasluženo je stigao do prvog seta sa 6:3 i to tako što je čak tri puta uzeo brejk Nadalu, a dva puta izgubio svoj servis.

Poslije tog pomalo čudnog seta, očekivalo se da će Nadal da pokaže reakciju. To se nije dogodilo na samom startu seta, ali jeste ubrzo. Nadal je napravio brejk za 4:2 i vrlo brzo priveo set kraju. Bukvalno je Nadal podigao nivo igre na duplo veći nivo i stigao do 1:1. Sa takvim zaletom, samo je bilo pitanje koliki će Cicipas uspjeti otpor da pruži u trećem setu. Mnogi su pomislili da će biti pometen sa terena. Ali, to se svakako nije dogodilo.

Od samog starta trećeg seta se vidjelo da je Cicipas u boljem raspoloženju, uspio je da napravi dva brejka prednosti, potom je Nadal vratio jedan, smanjio na 3:5, ali je Cicipas brejkom završio meč iako je Nadal nekoliko puta spasavao brejk lopte.

Pokazao je Cicipas da može ravnopravno da igra sa Nadalom na šljaci, da ga savlada, da ima opasne udarce, i forhend i jednoručni bekhend mu rade vrlo dobro, uspjevao je da izdrži i dugačke razmjene sa Rafom, tako da će Đoković u finalu imati pravi izazov protiv tenisera koji je strašno gladan uspjeha, dok je Novaku i Rolan Garos negdje u podsvjesti.

Jedno je sigurno - biće to sjajno finale između Stefanosa i Novaka. Spektakl u najavi, meč za uživanje danas od 18 časova i 30 minuta.

Portal Analitika