Društvo

Za sudije rasterećenje, za stranke dodatni troškovi

Kada tužbu podnesete Osnovnom sudu u Podgorici, ukoliko je to vaše mjesto stanovanja, ne mora značiti da će se postupak voditi baš pred tim sudom.
Za sudije rasterećenje, za stranke dodatni troškovi
PobjedaIzvor

Vrhovni sud može odlučiti da se postupak vodi pred sudom u Danilovgradu, Nikšiću ili Cetinju, ako je očigledno da će se tako lakše sprovesti postupak ili ako za to postoje drugi važni razlozi.

Za prva tri mjeseca ove godine po sudovima u Crnoj Gori delegirano je 1.400 predmeta, što je gotovo polovina od broja predmeta koji su delegirani tokom cijele prošle godine, kažu iz Vrhovnog suda.

Objašnjavaju da su poštovanje i zaštita prava stranaka na suđenj eu razumnom roku, sa jedne strane, i obezbjeđenje jednake opterećenosti svih sudija na nivou Crne Gore, sa druge strane, osnovni razlozi za ovaj vid regulisanja raspodjele predmeta.

„Odluku o delegaciji predmeta donosimo zbog velikog broja neriješenih predmeta, naročito pojedinačne opterećenosti sudija u građanskoj materiji, što može dovesti u pitanje ažurnost i efikasnost u postupanju suda“, kažu za Pobjedu iz ovog suda.

Pravilo ili izuzetak

Na pitanje Pobjede da li je u posljednjih nekoliko godina, imajući u vidu evidentan porast delegiranih predmeta, ova zakonska mogućnost postala više pravilo nego izuzetak, iz Vrhovnog suda odrično odgovaraju. Ovu mogućnost daju im zakoni o sudovima, parničnom i krivičnom postupku koji propisuju mogućnost da se za vođenje postupka odredi drugi stvarno nadležan sud.

„Ne može se govoriti o tome da je delegiranje predmeta postalo pravilo jer Vrhovni sud vrši propisane poslove iz svoje nadležnosti u okvirima propisanih odredbi zakona i po predlozima za delegaciju predmeta donosi odluku imajući u vidu relevantne razloge i okolnosti svakog pojedinačnog slučaja, koji će u svojoj ukupnosti biti opredjeljujući za postupanje drugih osnovnih sudova“, kažu iz Vrhovnog suda.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika