Politika

Vuletić: Uvesti rigoroznije kazne, pa i oduzimanje mandata

Jovan Vučurović, koji je više puta kažnjavan zbog opomene, kaže da kazne „neče spriječiti DF da govori istinu“. Andrija Popovic ocijenio da kazne nemaju efekta, ali da moraju postojati.
Vuletić: Uvesti rigoroznije kazne, pa i oduzimanje mandata
PobjedaIzvor

Trebalo bi u najskorije vrijeme pristupiti potpuno drugačijem načinu izricanja opomene i kažnjavanja poslanika za nedolično ponašanje jer kazne propisane sadašnjim Poslovnikom nemaju efekta. Lično smatram da moraju biti mnogo rigoroznije, pa čak, poput nekih susjednih parlamenata, da budu i oduzimanje mandata ako se poslanik u kontinuitetu nedolično ponaša“, kazao je za Pobjedu Milorad Vuletić, član Administrativnog odbora iz DPS-a.

Administrativni odbor donio je do sada ukupno sedam odluka o kažnjavanju poslanika zbog opomena koje su im na plenarnim sjednicama izrekli predsjednik Skupštine ili potpredsjednci kažnjeni su oduzimanjem od plate, od deset do 20 odsto, poslanici DF-a Milan Knževic, Jovan Jole Vučurović, Branko Radulović, Marina Jocčić, Janko Vučinić, Nebojša Medojević, kao i poslanik LP Andrija Popović. Vuletić kaže da su kazne za nedolično ponašanje poslanika u njihovim javnim istupima preblage.

„Imamo Poslovnik i Etički kodeks o ponašanju poslanika, ali, nažalost, propisane kazne nemaju efekta“, istakao jeVuletić.

Prema njegovim rijecima, trebalo bi pooštravanjem kazni doprinijeti tome da parlament bude u funkciji onoga što mu je zadatak kao najvišeg zakonodavnogorgana.

„Trebalo bi na akademski način obezbijediti komuniciranje u okviru plenarnog zasijedanja, ali i na radnim tijelima“, dodao je Vuletić.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika