Abiznis

(VIDEO) Auto put prekretnica u razvoju turizma

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić izjavila je da će izgradnja auto puta biti prekretnica u razvoju crnogorskog turizma.

(VIDEO) Auto put prekretnica u razvoju turizma
InfobiroIzvor

„Idemo ka tome da Crnu Goru prezentujemo kao cjelogodišnju turističku destinaciju, te u perspektivi zastupljenost sjevera u strukturi ukupnog turističkog prometa i potrošnje bude znatno veća. Izgradnja auto puta nužna je pretpostavka ovakve razvojne politike turizma, ali i drugih privrednih grana“,  istakla je Radak Kukavičić. 

radak-kukavicic


Ona navodi da je osim adekvatne turističke infrastrukture, upravo kvalitetna putna povezanost preduslov da se planirano i realizuje. Podsjeća da je Crna Gora u prošloj godini imala oko 2,2 miliona turista, od kojih je, kako je kazala, veliki broj koristio kombinovani odmor koji podrazumijeva posjetu primorskom regionu i sjeveru.
 

„Sa izgradnjiom autoputa vrijeme koje se provede u putovanju biće mnogo kraće, ali će isto tako biti i kvalitetnije i udobnije. Takođe, bolje ćemo biti povezani sa regionom, a i ne treba zanemariti činjenicu da gosti koji dolaze sa dalekih tržišta tokom svoga boravaka u našoj zemlji uglavnom koriste izletničke programe, obilaze cijelu Crnu Goru“, navela je Radak Kukavičić.
Izgradnja autoputa, kako navodi, značiće kompletno bolju povezanost sjevera i primorja što će značajni uticati na bolju i bržu valorizaciju sjevera.
„Sigurni smo da ćemo u perspektivi imati u strukturi ukupnog turističkog prometa i potrošnje, veću zastupljenost sjevera, nego što je to bilo do sada. Naši preduzetnici sa sjevera već prepoznaju te buduće benefite, pa imamo rast broja smještajnih kapaciteta, i ne samo smještajnih, već rast komletne turističke saržajne ponude. Izgradnja auto puta definotivno će biti prekretnica u razvoju crnogorskog turizma“,  kazala je Radak Kukavičić.


Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović funkcionisanje auto – puta prepoznaje ne samo kao važan turistički, nego i kulturološki sociološki i biznis fenomen.


„Autoput vuče sve za sobom.  Kako se on bude otvorio svake godine će da raste 4, 5, 20  posto kvalitet života, što će pratiti razvojne investicije. Autoput je jedan veliki biznis iskazan ne samo u novcu, nego u svemu. To će vratiti ljude na selo, profitiraće poljoprivreda, putne stanice, restorani, moteli“, naveo je Radulović.


On je uvjeren da će u dogledno vrijeme sjever biti razvijeniji od juga.


„To se desilo i drugim državama i drugim turističkim destinacijama gdje su napravili dobre autoputeve i upravo zaleđe, dio koji je pokrio autoput je doživio bum. Uostalom, svak će poći na izlet koji podrazumijeva da se sa primorja do Kolašina, do podnožja Bjelasice stiže za sat i po vremena. Takođe, otvaranjem autoputa otvara se jedan novi atraktivan izgled, a to je prsten oko Durmitora, ispod Bjelasice, do Mojkovca, i preko Žabljaka, Nikšića pa nazad na primorje“, rekao je Radulović.

zarko-radilovic


Dostunost i dobra povezanost destinacija sjevera, juga i centra, ali i izgradnja ski centara, učiniće da i Podgorica postane zimski turistički centar ističe direktor Skijališta Crne Gore Miloš Popović.

On navodi da će izgradnja novih i valorizacija postojećih ski centara unaprijediti i razvijati ostale grane privrede, sa akcentom na poljoprivredu, energetiku i dvoprivredu.


„Izgradnjom ski centra „Kolašin 1600“ čija je prva faza već realizovana, a druga faza je u toku kao i izgradnjom prioritetne dionice autoputa obezbijediće se znatno dostupnost tog prostora, obzirom da će Ski centar Kolašin 1600, na koji će se nadovezivati svi ostali ski centri na području Bjelasice i Komova, biti udaljen svega 30 minuta od Podgorice. To znači da će Podgorica moći da prodaje skijanje kao zimska turistička destinacija“, kazao je Popović.


Vlasnik agencije North tour Luka Šuković primjećuje da će mogućnost da se autoputem od Podgorice do Kolašina stigne za manje od sat znatno povećati broj dnevnih izleta, što je često kako navodi i izbor njihovih gostiju, uglavnom stranaca. Oni su do sada, kako kaže, češće birali jug nego sjever, upravo zbog teže putne dostupnosti ovog regiona Crne Gore.


„Dobar primjer kako putna infrastruktura utiče na razvoj turizma je Žabljak koji je razvio ljetnji turizam zahvaljujući novom putu koji je napravljen prije par godina, Šavnik-Nikšić,  i danas Žabljak ima veću posjećenost ljeti nego zimi“,  kazao je Šuković.

auto-put2


Osnova razvoja savremenog turizma je dobra i sigurna infrastruktura, koja obezbjeđuje brzu povezanost destinacija, što će Kolašinu pružiti izgradnja autoputa istakao je direktor hotela ,,Bjanka“ Savo Medenica.

On ocjenjuje i da će autoput značiti odličnu vezu između dva hotela Avale u Budvi i Bjanke u Kolašinu, kao vezu između mora i planine, kako ljeti tako i zimi.


„Autoput je značajan i pružiće nam velike benefite, hotelu i gradu i značiće otvaranje planine i otvaranje Bjelasice“, zaključio je Medenica.

 

Portal Analitika