Abiznis

Predstavljena knjiga “Duša vina”

Promocija knjige “Duša vina”, u kojoj dvadesetak eminentnih javnih intelektualaca piše o vinu, grožđu, vinogradu i vinskim bogovima održana je sinoć u vinskom podrumu Šipčanik.
Predstavljena knjiga “Duša vina”
Portal AnalitikaIzvor

U knjizi, koju je izdao beogradski Službeni glasnik, a koju je priredio Slaviša Orlović, predstavljeno je dvadesetak vinarija, među kojima je i lider regiona u svojoj branši - kompanija Plantaže sa preko 800 osvojenih nagrada za kvalitet svojih vina, na najprestižnijim svjetskim vinskim takmičenjima širom svijeta.

plantaze2

Preko 400 zvanica, među kojima su bili predstavnici javnog, političkog i društvenog života Crne Gore ali i gosti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, pozdravio je predsjednik Odbora direktora i jedan od autora knjige, prof. dr Veselin Vukotić.

U ime autora, zvanicama se obratila i istaknuta profesorka beogradskog univerziteta, rediteljka i književnica, Vida Ognjenović i kao i profesor dr Slaviša Orlović, urednik ovog voema posebnog izdanja.

Među autorima knjige su dva dobitnika Ninove nagrade (Aleksandar Gtalica i Vladimir Pištalo), 13 profesora univerziteta: Žarko Trebješanin, Branko Vasiljević, Veselin Vukotić, Slaviša Orlović, Milan Jovanović, Vukašin Pavlović, Andrija Dimitrijević, Branko Đurović i Damir Grubiša. Neki do njih su i profesori univerziteta i književnici poput: Vide Ognjenović, Ratka Božovića, Sanje Domazet i Mahajla Pantića.

Autori su i književnik i urednik Jovica Aćin, pjesnik Dragan Jovanović Danilov, slikar Milan Tucović i novinar Petar Peca Popović kao i diplomirani enolog i somelijer, Andrija Jakšić.

plantaze3

Izbor vinarija učinili su autori tekstrova na osnovu gostoprimstva vinarija, te specifičnosti vina ili regije.

 

Portal Analitika