Crna hronika

Crna Gora traži izručenje Jorama Friga, Asadovog saradnika

Ministarstvo pravde Crne Gore uputilo je krajem aprila vlastima na Kipru molbu za izručenje izraelskog državljanina Jorama Friga (Yoram Frig) u cilju vođenja krivičnog postupka protiv kriminalne grupe formirane sa ciljom pomaganja u pokušaju terorističkog napada u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine - ekskluzivno saznaje Pobjeda.
Crna Gora traži izručenje Jorama Friga, Asadovog saradnika
PobjedaIzvor

Pedesettrogodišnji Izraelac Joram Frig uhapšen je 20. aprila u Nikoziji, po međunarodnoj potjetnici Interpola Podgorica a u okviru naredbe za sprovođenje istrage protiv osam stranih državljana koje je predvodio Džozef Asad, bivši operativac CIA i vlasnik konsultantske kuće ,,Peregrini“, specijalizovane za razne vrste bezbjednosnih usluga. Hapšenje izraelskog državljanina značajna je novost u vrlo zamršenom slučaju planiranja terorističkih akcija u Crnoj Gori.

OPERATIVCI

Pobjeda je u nekoliko navrata prošle godine pisala o aktivnostima grupe Džozefa Asada, koju je 2016. godine, za potrebe Demokratskog fronta, angažovao šef kampanje DF-a Aron Šaviv. Kako su utvrdili crnogorski istražitelji, Asadova višečlana internacionalna ekipa, uglavnom penzionisani pripadnici obavještajnih službi, boravila je u više navrata u Crnoj Gori i pružila bezbjednosne usluge organizatorima akcije planirane za 16. oktobar. Nije to ličilo na pripremu političkog mitinga, već na planiranje vojne akcije, napravljena je šema evakuacije, odabrane lokacije za tzv. komandne punktove nakon obračuna ispred zgrade parlamenta i dobro odrađene mjere elektronskog ometanja... Pokazalo se da su ljudi koje je angažovao Adsad bili vrlo dobro opremljeni i obučeni.

Instalirali su uređaje kojima se sprečava praćenje signala mobilne telefonije; korišćene su posebne mjere zaštite prilikom korišćenja Interneta, a za posebnu komunikaciju korišćen je i satelitski telefon. Boravili su, u više navrata u dvije kuće na periferiji Podgorice, koje su, prema nalazima istrage, iznajmila dvojica članova Demokratskog fronta. ,,Operacija 16. oktobar“ trebalo je da se izvede nakon najavljenog okupljanja pristalica DF-a i, prema nalazima istrage, trebala da je da izazove nerede i haos i da se nastavi upadom ,,pobunjenog naroda“ u zgradu Skupštine Crne Gore...

 

Hapšenje pa puštanje Asada

Džozef Asad bio je uhapšen 19. septembra 2018. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – u Abu Dabiju po potjernici crnogorskih vlasti, ali je nakon nekoliko dana pušten. Sjedinjene Američke Države su nakon saznanja o Asadovom hapšenju, preko svojih diplomatskih veza zatražile da se njihov državljanin ne izruči Crnoj Gori.

 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika