Kultura

Otvoren crnogorski paviljon na 58. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji

Na 58. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji danas je otvoren crnogorski paviljon. Crna Gora predstavljena je projektom “Odiseja (Lebdeći objekat)” čiji je autor Vesko Gagović.

Otvoren crnogorski paviljon na 58. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji
Portal AnalitikaIzvor

Paviljon u palati Malpiero, u prisustvu brojnih posjetilaca, otvorio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Otvaranju su, uz ostale, prisustvovali ministar kulture Aleksandar Bogdanović, direktor Centra savremene umjetnosti i komesar crnogorske postavke na Bijenalu Nenad Šoškić, kuratorka Petrica Duletić, te mnogi predstavnici inostranih medija, kritičari umjetnosti i kustosi uglednih međunarodnih institucija kulture.
Otvarajući crnogorski paviljon, predsjednik Đukanović istakao je kako moć i snaga umjetničkog djelovanja definiše crnogorski autentični pečat pripadnosti evropskom kulturnom društvu različitosti, društvu slobode, mira i napretka.
Pomenimo samo naše likovne međaše u drugoj polovini 20. vijeka, slikare i vajare evropske reputacije: Počeka, Lubardu,  Stijovića, Milunovića, koji je 1928. godine izlagao u Veneciji. Pomenimo i druge naše velikane koji su izlagali i ovdje na Bijenalu - Fila, Dada, Voja Stanića... nadahnute dramatičnim crnogorskim pejzažom i odjelitim duhom slobodarskog u crnogorskom čovjeku, a istovremeno opsjednute univerzalnim artističkim angažmanima. Na takvom vrelu talenata razvijaju se i svoje raznorodne moderne izraze pronalaze novi crnogorski likovni stvaraoci. Nerijetko se o njima manje zna, samo zato što žive i stvaraju u maloj sredini. I zbog toga su, između ostalog, ovakve smotre svjetskog stvaralaštva za nas dragocjene. Vjerujem da su i stručna javnost i publika na dosadašnjim izdanjima Venecijanskog bijenala upoznali crnogorsku likovnu scenu kao recentnu, i da će izloženo djelo Veska Gagovića naći istu potvrdu – kazao je on otvarajući crnogorski paviljon.
U izjavi nakon današnjeg otvaranja, ministar Bogdanović kazao je kako, za crnogorske institucije kulture i za stručnu javnost, Bijenale predstavlja šansu da “osvježimo i preispitamo stavove” te da “pomjerimo granice poznatih prostora zalazeći u nove prakse i inovativne prostore logistike umjetnosti”.
Ministarstvo kulture predano radi na poboljšanju statusa i načina promocije savremenog crnogorskog stvaralaštva, a kroz svoje programske aktivnosti potencira i daje prednost upravo internacionalnim projektima koji omogućavaju usavršavanje, prezentaciju i promociju u inostranstvu. Ovi napori idu uporedo sa našim strateškim opredjeljenjem da razvojem kreativnih industrija diverzifikujemo stvaralačke potencijale i damo im logistiku kako bi usaglasili kulturne politike sa istinskim potrebama brzomijenjajućih realnosti na ovom polju – naglasio je on.
Kuratorka Petrica Duletić podsjetila je kako je autor rada “Odiseja” Vesko Gagović inspiraciju crpio od idealnog monolita iz Kjubrikovog ostvarenja „2001: Odiseja u svemiru“.
Ovi minimalistički objekti podstiču posmatračevu intelektualnu percepciju, njegovu senzualnost i introspektivnu meditaciju u odnosu različitih tijela i njihove autonomnosti u prostorijama paviljona. To je rezultat analitičkog istraživanja nevidljivih energetskih sila u polju kvadrata, izvlačenje dubljeg kosmičkog reda na površinu objekta – kazala je Duletić.
Inače, izvršni producent prezentacije Crne Gore na Bijenalu je Centar savremene umjetnosti Crne Gore, a pokrovitelj Ministarstvo kulture. Riječ je o šestom samostalnom predstavljanju Crne Gore na smotri u Veneciji.
Bijenale u Veneciji, čija je ovogodišnja tema “May you live in interesting times”, trajaće do novembra. Umjetnički direktor ovogodišnje smotre je Ralf Rugof.


 

Portal Analitika