Crna hronika

Žestoke kazne, tenzije, nezadovoljna opozicija i pohvale SAD-a i Britanije

Poslije godinu i po dana i 170 ročišta, suđenje za pokušaj terorizma na izborni dan 2016. godine, juče je u podgoričkom Višem sudu dobilo epilog: svi optuženi proglašeni su krivima i osuđeni na gotovo 70 godina zatvora. Presuda je prvostepena, osuđeni mogu da se žale.
Foto: Screenshot; RTCG; FOS Media; me.usembassy.gov
Foto: Screenshot; RTCG; FOS Media; me.usembassy.gov
Nikola Dragaš
Nikola DragašAutor
Portal AnalitikaIzvor

Svi krivi: Najstrože kazne dobili su ruski državljani, agenti GRU-a, Eduard Šišmakov (Širokov) i Vladimir Moisejev (Popov), koji su osuđeni na 15 i 12 godina, zbog stvaranja kriminalne organizacije i terorizma u pokušaju.

Bivši komandant srpske Žandarmerije, Bratislav Dikić, osuđen je na osam godina za terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, a Nemanja Ristić i Predrag Bogićević, koje je Srbija odbila da izruči, na po sedam godina za ista krivična djela.

Lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, dobili su po pet godina zatvora, dok je Mandićev službeni vozač, Mihailo Čađenović, osuđen na godinu i šest mjeseci.

Branka Milić osuđena je na tri godine, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci, Srboljub Đorđević i Milan Dušić na po godinu i šest mjeseci, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno na godinu.

Postupak protiv prevodioca DF-a, Ananija Nikića, vodi se odvojeno.

Sutkinja Višeg suda, Suzana Mugoša, kazala je da su osuđeni imali zadatke koji je trebalo da rezultiraju nasilnim rušenjem vlasti u Crnoj Gori i proglašenjem pobjede DF-a na parlamentarnim izborima 16. oktobra 2016, kako bi se spriječilo priključenje države NATO-u.

0905suzanamugosa

„Svaki član kriminalne organizacije imao je unaprijed određen zadatak i ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije postoji spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su svi uračunljivi i svjesni svoga djela htjeli njegovo izvršenje i znali da je njihovo djelo protivpravno“, istakla je sutkinja u obrazloženju presude, koje je čitala čak šest sati.

Šišmakov je, inače, oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo – pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja.

Atmosfera napetosti: Među onima koje nije iznenadila osuđujuća presuda, ali jeste visina kazni, je advokat i bivši ministar pravde Crne Gore, Dragan Šoć.

„Ostajem pri ranije datoj ocjeni, da osuđujuća presuda ne može da se zasnuje na osnovu ovakvih dokaza. Očekujem da će ova presuda zaoštriti političke prilike u Crnoj Gori“, rekao je on Portalu Analitika.

Kriminolog i odlazeći dekan Pravnog fakulteta, Velimir Rakočević, smatra da je sudski proces u ovom slučaju, kojeg su pratile brojne kontroverze, bio transparentan.

On, za razliku od Šoća, vjeruje da neće biti rasta napetosti u zemlji.

0905velimirrakocevic

„Moramo znati da ponesemo teret odgovornosti. Prepustimo sudskim organima da rade svoj posao, a sve ostalo treba da doprinosi smirivanju tenzija. Niti želim, niti očekujem da zbog presude dođe do porasta tenzija u Crnoj Gori. Naprotiv, očekujem da dođe do njihovog smirivanja“, kazao nam je on.

Kada je riječ o visini kazni, Rakočević naglašava da ih možemo mjeriti u odnosu na nacionalno, evropsko ili međunarodno zakonodavstvo.

„Ovo je, da tako kažem, neki prosjek kazni, pa čak i kad govorimo o nacionalnom zakonodavstvu. To su kazne srazmjerne težini djela, odnosno stepenu krivične odgovornosti“, naglašava on.

Bez pritvora za Mandića i Kneževića: Tako, međutim, ne misle osuđeni lideri DF-a. Oni smatraju da je presuda zanovana na „svjedočenju dokazanog nervnog bolesnika“, te da je cilj Višeg suda bio da osudi Rusiji, a njih predstavi kao narodne neprijatelje i izdajnike. Oni su pozvali predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, da prekine komunikaciju s „anti-srpskim vlastima“ u Crnoj Gori.

Milan Knežević je rekao da sutkinja Mugoša nije iznijela nijedan dokaz protiv DF-a, i poručio da će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov brat Aco biti glavni krivci ako se njemu i Mandiću, ili njihovim porodicama, dogodi nešto.

0905milanknezevic

Mandić je poručio da ne prihvataju hapšenja i da su odlučni da brane identitet i vlastito dostojanstvo.

„Ni za milimetar se ne pomjeramo. Vi ste od danas naši krvnici i tako ćemo se prema vama ponašati. Znali smo prethodnih dana šta će se desiti. Izmjena je to što su mislili da nas uhapse i smjeste u zatvor, ali naša poruka da ćemo biti spremni da položimo naše glave dovela je do toga da sutkinja odustane od određivanja pritvora“, saopštio je Mandić na konferenciji za medije.

Sutkinja Mugoša saopštila je nakon izricanja presude da je Bratislavu Dikiću produžen pritvor do pravosnažnosti presude. Po Zakoniku o krivičnom postupku, pritvor je mogao biti određen i liderima DF-a. U njemu piše da sud, u slučaju izricanja kazne zatvora ispod pet godina, može odrediti pritvor ako se lice krije ili ako se ne može utvrditi njegov identitet, ako postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva ili koje ukazuju da će ponoviti krivično djelo, ili pak dovršiti pokušano djelo ili da će učiniti djelo kojim prijeti.

Dragan Šoć smatra da se odluka suda da odredi pritvor Dikiću, ali ne i Mandiću i Kneževiću, najvjerovatnije zasniva na pretpostavci da bi bivši komandant Žandarmerije mogao da napusti Crnu Goru – čime bi ispunio jedan od uslova da mu se izrekne ta mjera – dok za lidere DF-a, kako kaže, nema indicija da bi ispunili bilo koji od uslova za određivanje pritvora.

0905dragansoc1

Individualna odgovornost: Mandićev advokat, Miroje Jovanović, najavio je da će se žaliti na presudu (rok za žalbe je 15 dana od prijema odluke), nazivajući je političkim pamfletom kojim je osuđena Rusija.

Sagovornici našeg portala, glede ove ocjene, napominju da je krivična odgovornost individualna.

„Ne bih se upuštao u ocjene da je ovo presuda Rusiji. Danas su osuđena dva državljanina te zemlje, i pitanje je političke percepcije kome je to presuda. Jednako ne bih smatrao presudom Americi da su osuđena dva njena državljanina. Tako da je to već domen lične percepcije advokata“, kaže Šoć, dok Rakočević ukazuje da ni ovom, ni bilo kojom drugom presudom, nije okrivljena niti osuđena nijedna država – pa ni Rusija.

Opozicija kritikuje presudu, SAD i VB hvale: Presudu liderima DF-a, do zaključenja ovog teksta, osudile su sve opozicione partije (uključujući pokret „Odupri se“) izuzev SDP-a, iz kojeg se nisu oglašavali. Opozicija je ocijenila da je riječ o politički intoniranoj presudi, za koju nije bilo valjanih dokaza, a kojom je „udaren šamar“ našem pravosuđu.

Kada je riječ o vladajućim partijama, reakcija je stigla samo iz DPS-a, iz kojeg su, ne komentarišući presudu, pozvali sve političke aktere na ozbiljnost i odgovornost.

Iz Vlade su, s druge strane, poručili da je sudstvo osuđujućom presudom pokazalo privrženost samostalnosti i otpornosti na svaku vrstu pritiska i spoljnih uticaja.

Reakcija koja je izazvala najviše pažnje stigla je iz Ambasade SAD-u u Podgorici, odakle je saopšteno da je ovo istorijski dan za vladavinu prava u Crnoj Gori.

0905ambasadasadpg

„Transparentno i otvoreno suđenje bitan je korak naprijed za vladavinu prava, koji šalje snažnu poruku o neprihvatljivosti pokušaja da se podrije demokratija“, naveli su iz Ambasade SAD-a na svom Tviter nalogu.

Britanska ambasada dostavila je medijima saopštenje ministra vanjskih poslova te zemlje, Džeremija Hanta, koji je pozdravio presudu Višeg suda.

„Do današnje osuđujuće presude dvojici ruskih obavještajnih oficira, koji su odgovorni za planiranje ovog državnog udara, stiglo se kroz pravni proces čija je transparentnost bez presedana u Crnoj Gori“, istakao je on, pozivajući Rusiju da prestane s napadima koji podrivaju teritorijalni integritet i demokratske procese u drugim suverenim državama.

Obračun sa Srbima: Finale tzv. „suđenja vijeka“ s velikom pažnjom pratilo se i u regionu. Najviše reakcija stiglo je, naravno, iz Srbije. Član predsjedništva Vučićevog SNS-a, Vladimir Đukanović, rekao je da je presuda zločinačka i da je izrečena po mafijaškom principu.

Iz Narodne stranke Vuka Jeremića poručili su da je ovaj sudski proces vođen s ciljem obračuna s političkim predstavnicima Srba u Crnoj Gori, dok su iz Dveri ocijenili da je presudom nastavljena represija nad Srbima.

Vijest u inostranim medijima: Mnogi uticajni svjetski mediji javili su juče o presudi Višeg suda.

0905nytimesocg

Njujork tajms piše da su dvojica ruskih agenata među osuđenima u Crnoj Gori, Vašington post navodi da su dva ruska špijuna osuđena za pokušaj puča, BBC prenosi da je Crna Gora osudila lidere ruske zavjere, Gardijan piše da su navodni ruski špijuni osuđeni zbog zavjere, a slične vijesti prenijeli su Rojters, NBC i Sky News.

Portal Analitika