Politika

Opozicija: Institucije zarobljene, montirani politički proces

Povodom osuđujuće presude poslanicima Demokratskog fronta, Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, reagovale su opozicone partije.
Opozicija: Institucije zarobljene, montirani politički proces
Portal AnalitikaIzvor

Iz Demokratske Crne Gore podsjetili su na nerješeni slučaj "Marović" i optužili državne tužioce da štite režim.

''Dok se Svetozar Marović slobodno smješka iz Beograda, a pravosudni organi ništa ne preduzimaju na rješavanju predmeta „Marovići“, dok stotine kriminalaca i onih koji su decenijama pljačkali narod slobodno šetaju ulicama, dok Agencija za sprječavanje korupcije ne postupa po prijavama poslanika i građana, dok tužioci štite kumove, prijatelje i rođake šefa mafije, pravosudni sistem Crne Gore donosi presude protiv opozicionih poslanika i osmišljavaju nove strategije djelovanja protiv opozicionih lidera zloupotrebljavajući i uzurpirajući kompletan državni aparat, koji je postao alatka u rukama predstavnika vlasti'', navedeno je u saopštenju Demokrata povodom današnje presude čelnicima Demokratskog fronta.

U Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) smatraju da je ovom presudom udaren šamar ukupnom crnogorskom pravosuđu.

"Osuđujuća presuda sudskog vijeća liderima Demokratskog fronta pokazuje da su crnogorske institucije zarobljene, a da se naše društvo nalazi u velikim problemima", ocijenili su oni.

Ta partija je, kako se navodi, izrazila najoštriji protest protiv ovakvog načina završetka ovog farsičnog procesa.

"Kakva god da je presuda donešena u ovom slučaju, takozvanog državnog udara, pravda i pravični proces suđenja su poraženi, a udaren je šamar ukupnom crnogorskom pravosuđu", kaže se u reagovanju SNP-a.

Građanski pokret URA (GP URA) naveo je kako je današnja presuda potvrdila da je cjelokupni krivični postupak u slučaju državnog udara montirani politički proces.

"Jasno je da je cjelokupni proces osmišljen u cilju jačanja režima u Crnoj Gori i deskreditacije opozicionih predstavnika", ocijenili su iz te partije.

Iz Radničke partije (RP) su poručili da je današnja presuda Višeg suda sramna i skandalozna, i  da ne smije da zaživi, već mora da izvede na ulice sve slobodne ljude koji neće da trpe nasilje.

”RP uz najoštriju osudu ovakve sramne presude poziva sve opozicione političke partije, nevladine organizacije, sindikate, građanske aktiviste, profesore, studente i sve ostale slobodne građane da ostvarimo nikada potrebnije jedinstvo i da se zajednički suprostavimo ovakvom udaru na demokratiju i obračunu kriminalne vlasti sa sopstvenim narodom”, navodi se u saopštenju RP.

Presuda optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016, potvrdila je nelegitimnost vlasti i poremećaj pravnog poretka, ocijenjeno je iz Demosa.

Očigledno je, kako su kazali iz Demosa, da se nelegitimnost vlasti kontinuriano potvrđuje i traje od misterije izbornog dana do afere "Koverta", koja je takođe dio iste izborne prevare.

Prema njihovim riječima, velike sjenke koje padaju na izrečenu presudu proističu iz činjenice da druga institucija vlasti, oličena u Milu Đukanoviću, bivšem premijeru a sada predsjedniku države, kontinuirano i javno presuđuje, kako o ovom događaju, tako i političkim protivnicima prije odluke suda.

 

 

Portal Analitika