Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • OEBS podržao trodnevnu radionicu o zaštiti kulturnog nasljeđa Crne Gore u Podgorici i na Cetinju

OEBS podržao trodnevnu radionicu o zaštiti kulturnog nasljeđa Crne Gore u Podgorici i na Cetinju

Da bi dalje ojačala kapacitete Crne Gore u kreiranju digitalne baze podataka o kulturnim dobrima, Misija OEBS-a u Crnoj Gori, uz podršku OEBS-ovog Sekretarijata za transnacionalne prijetnje (TNTD), organizovala je trodnevnu radionicu o najboljim praksama u zaštiti kulturnog nasljeđa od trgovaca kulturnim dobrima od 7. do 9. maja 2019. godine u Podgorici i na Cetinju.

OEBS podržao trodnevnu radionicu o zaštiti kulturnog nasljeđa Crne Gore u Podgorici i na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj događaj je bio nastavak regionalne radionice o borbi protiv nelegalne prekogranične trgovine kulturnim dobrima koja je oktobru 2018. godine organizovana zajedno sa TNTD-om i italijanskim predsjedavanjem OEBS-om.
Zamjenica šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori Siv-Katrine Leirtroe zahvalila se svim učesnicima i stručnjacima iz Austrije, Sjeverne Makedonije i predstavnicima ministarstava kulture i pravde, Osnovnog suda u Nikšiću i Univerziteta Mediteran na njihovom učešću u trodnevnoj radionici.
“Osim predavanja, ova radionica omogućava diskusije o najboljim praksama, mehanizmima i alatima za praćenje arheoloških nalazišta i održavanje kontrola u muzejima, zaštitu muzejskih predmeta i razmjenu dobrih praksi u među-agencijskoj saradnji“, kazala je Leirtroe otvarajući radionicu. Ona je, takođe, najavila da će u novembru ove godine biti organizovane dvije radionice na istu temu.
Državni sekretar u Ministarstvu kulture Dražen Blažić kazao je da kulturna baština, s jedne strane, svjedoči o našoj ponosnoj istoriji, dostignućima i najvrjednijim predmetima naše države i društva. Sa druge strane, kulturno nasljeđe u savremenom kontekstu je izuzetno važan resurs sa ekonomskim potencijalom za valorizaciju. “Danas možemo zaključiti da je kulturna baština često meta brojnih zloupotreba i pokušaja krijumčarenja. Iz tog razloga, sprječavanje nelegalne prekogranične trgovine kulturnim dobrima je izuzetno važan zadatak i zahtijeva oprezan stav države prema ovom novom izazovu”, rekao je Blažić.
Prva dva dana radionice održana su u Podgorici, a treći dan u Prijestonici Cetinje, gdje su učesnici posjetili Narodni muzej Crne Gore, stari Vladin dom, izložbene prostore Umjetničkog, Istorijskog i Etnografskog muzeja i Dvorac Kralja Nikole.
 

Portal Analitika