Društvo

Raonić: Država žrtva posthladnoratovskih odnosa

Presuda Višeg suda pokazala je da je Crna Gora, još jednom, žrtva posthladnoratovskih odnosa i da ni jedan dio njene elite ne želi da iz toga izađe mudro, ocijenio je predsjednik Građanske alijanse, Boris Raonić.
Raonić: Država žrtva posthladnoratovskih odnosa
Mina /Portal AnalitikaIzvor

Funkcioneri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora, dok je vozač tog političkog saveza, Mihailo Čađenović, osuđen na godinu i šest mjeseci, odlučio Viši sud u Podgorici. 

Najveća kazna, za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, izrečena ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu u trajanju od 15, odnosno 12 godina zatvora.

Raonić je agenciji MINA rekao da je Viši sud donio presudu prema kojoj je u Crnoj Gori pokušan teroristički akt, odnosno državni udar na dan izbora. 

»Od tog krivičnog djela ne postoji ništa ozbiljnije što može u nekoj državi da se desi. Kako je tužilaštvo objavilo ovu informaciju na dan izbora, i izjašnjavanje građana je proteklo u toj atmosferi«, naveo je Raonić.

On smatra da se do danas živi u toj atmosferi, »a očigledno je da će se to i u narednom periodu nastaviti«. 

On smatra da svi ostali, reformski i integrativni procesi, ostaju u sjenci ovoga.

»Atmosfera je veoma naelektrisana, u Skupštini se iznose najsnažnije riječi poput "kidanja glava", što je jasna slika ambijenta u Crnoj Gori«, rekao je Raonić.

Crna Gora je, dodao je on, još jednom, žrtva posthladnoratovskih odnosa i ni jedan dio njene elite ne želi da se iz ovoga izadje mudro.

»Ostaje žal što prvo suđenje na nacionalnim frekfencijama, nije građanima prenijelo sliku elokventnih, autoritarnih, stručnih, gospodskih nosioca pravosudnih funkcija, na sve tri strane, već naprotiv«, zaključio je Raonić.

Portal Analitika