Vaterpolo

Jadranovo priznanje prvom Novljaninu zlatnom olimpijcu

Vaterpolo plivački klub Jadran Carine, sa Škvera, nije dozvolio da u zaborav ode ono što je jedinstveno, što ima poseban značaj za istoriju kluba a i grada. 
Jadranovo priznanje prvom Novljaninu zlatnom olimpijcu
Portal AnalitikaIzvor

Iako su mnoge godine prošle, Jadran vidi sjaj prve zlatne olimpijske medalje u Herceg Novom, koju je donio Dejan Dabović sa reprezentacijom Jugoslavije na Olimpijskim igrama 1968. godine, u Meksiku. Na sjednici Skupštine kluba, održane 29. oktobra 2018. godine, donijeta je odluka o dodjeli najvećeg priznanja  Jadrana Carine, “Počasni član kluba”.

Priznanja su uručena 26. decembra prošle godine, a 8. marta 2019. godine priznanje je dodijeljeno i Daboviću. U decembru nije bio prisutan u Herceg Novom, pa se predsjednik Skupštine kluba, Boro Mračević, sastao se sa njim u Beogradu.

Dabović je stakao da mu je čast i zadovoljstvo primiti ovo priznanje. Kao igrač Jadrana bio je registrovan od 14. jula 1957. godine.

Nakon Jadrana, nosio je vaterpolo kapicu beogradskog Partizana sa kojim je bio višestruki prvak države. Igrao je i za riječko Primorje.

Njegove vaterpolo majstorije našle su mjesto i u italijanskim klubovima. Bio je trener u Rijeci, a na vaterpolo put izveo je i mlađe kategorije Partizana. Takođe, kao trener doprinio je i svome rodnom klubu Jadranu.

Na zimskom prvenstvu, za Jadranaše, odigra je ukupno šest sezona, 33 utakmice i postigao 30 golova. Godine 1962. odigrao je dvije utakmice, a godinu kasnije sedam utakmica na kojima je upisao deset golova.

jadran-carine-dejan-dabovic-pocasni-clan

Zatim je i 1964. godine bio nezaustavljiv, na sedam utakmica dao je osam golova. Dabović je godinu kasnije, u kapici Jadrana, odigrao četiri utakmice i dao gol. Potom je 1966.upisao sedam utakmica sa 11 golova, a godinu kasnije odigrao je šest utakmica i upisao deset golova.

Na državnom prvenstvu, za šampiona sa Škvera, Dabović je odigrao šest sezona, 74 utakmice i postigao 65 golovaGodine 1962. upisao je 11 odigranih utakmica, a naredne godine 13 utakmica i devet golova.

Zatim je 1964. na deset odigranih utakmica postigao pet golova. Dabović je bio odličan i 1965. kada je na 14 utakmica zatresao mrežu protivnika 12 puta.

I naredne godine njegovi šutevi ostali su upamćeni, na 12 utakmica upisao je 11 golova. Zatim je i 1967. bio uspješan, odigrao je 14 utakmica i 28 puta poslao silovitim šutem loptu iza leđa golmana.

Dabović je sa reprezentacijom Jugoslavije učestvovao na Olimpijskim igrama 1968. godine, u Meksiku, i okitio se zlatnom medaljom. Potom je i 1976. bio učesnik Olimpijskih igara u Montrealu, gdje je sa reprezentacijom osvojio peto mjesto.

Portal Analitika