Društvo

Mezarje na Cijevni u potpuno novom ruhu

Predviđeni radovi na rekonstrukciji i uređenju muslimanskog groblja-mezarja na Cijevni biće završeni za nekoliko dana, nakon čega će mezarje i zvanično, krajem ovog mjeseca,biti predato na upotrebu i upravljanje Islamskoj zajednici u Crnoj Gori.
Mezarje na Cijevni u potpuno novom ruhu
Portal AnalitikaIzvor

Zasluge za potpuno novi izgled mezarja na Cijevni u najvećoj mjeri pripadaju uglednom građaninu i staropodgoričaninu Sulejmanu Sulju Alivodiću koji je, i pored mnogobrojnih obaveza, preuzeo odgovornost i prihvatio sve zadatke u cilju realizacije ovog veoma zahtjevnog i obimnog posla.

Alivodić je tim povodom uputio posebnu zahvalnost Vladi Crne Gore, kompaniji „Bemax“,zatim Glavnom gradu i bivšem gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću, kao I novoj gradskoj upravi na čelu sa gradonačelnikom dr Ivanom Vukovićem na pokazanom razumijevanju i kontinuiranom doprinosu gradskih službi tokom realizacije ovog veoma značajnog projekta.

On je, takođe, istakao da su uređenje mezarja pomogli mnogobrojni prijatelji i ljudi dobre volje, posebno naglašavajući da je rekonstrukcja naišla na razumijevanje i podršku pripadnika drugih konfesija, što je još jedan pokazatelj međuvjerskog razumijevanja, tolerancije i skladnog suživota građana Podgorice, Tuzi i Crne Gore.

Riječ je o najvećem groblju poslije Čepuraka u Podgorici i jednom od najvećih grobalja u Crnoj Gori na kojem se, pored građana Podgorice, sahranjuju i građani islamske vjeroispovijesti iz Budve, Kotora, Tivta, Cetinja i ostalih crnogorskih gradova koji nemaju groblje za pripadnike islamske vjere.

Na mezarju je u sklopu projekta  sagrađena nova ograda u dužini od 300 m koja sadrži  i dvije kapije - za pješake i motorna vozila, parking prostor za 200 vozila, zatim pristupna saobraćajnica, kao i bunar dubine 85 metara odgovarajućeg kapaciteta koji zadovoljava sve potrebe mezarja. Prostor u sklopu mezarja je dodatno uređen i oplemenjen sa 200 stabala zasađenih maslina koje su priključene na sistem navodnjavanja kap po kap. Takođe, u sklopu mezarja je postavljeno i 12 stubova rasvjete najsavremenije LED tehnologije, podzemni kontejner, video nadzor, betonirane su i pristupne staze postojećim i budućim grobovima, a krunu svih izvedenih radova u predstavlja izgradnja gasulhane (kapele) površine 600 m2.

cijevna1

 „Kao koordinator svih aktivnosti i poslova koji su bili obuhvaćeni rekonstrukcijom i uređenjem mezarja na Cijevni želim prvenstveno da izrazim lično zadovoljstvo izvedenim radovima koji su rezultirali potpuno novim izgledom mezarja. Smatram da je ovo bila, ne samo potreba svih građana koji se ovdje sahranjuju, nego i obaveza prema našim precima koji ovdje počivaju, ali istovremneo i putokaz novim generacijama da nastave da se na odgovoran način ubuduće odnose prema ovom mezarju“, zaključio je Alivodić.

On je izrazio uvjerenje da će ovaj mezarje služiti na ponos svim građanima Podgorice, Tuzi i Crne Gore, imajući u vidu da se radi o projektu koji je bio prijeko potreban za obavljanje sahrana na način kako to priliči i dolikuje 21. vijeku, i da će kao takav uvijek predstavljati svojevrsno odanje počasti onima koji tu počivaju.

 

Portal Analitika