Društvo

Počeo projekat "Alat za zanat"

Na prvoj zajedničkoj radionici u prostorijama Igračkoteke i Razvojnog centra Udruženja Roditelji, 22 djece iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Glavnog grada direktno se upoznalo sa budućim predavačima i mentorima - mladim preduzetnicima. Predstavljeno  im je deset zanata kojima se bave članovi Unije mladih preduzetnika, a za koje će djeca imati priliku da se obučavaju u naredna dva mjeseca.
Počeo projekat "Alat za zanat"
Portal AnalitikaIzvor

U Igračkoteci i razvojnom centru održana je prva zajednička radionica u sklopu projekta „Alat za zanat“ koji sprovode Unija mladih preduzetnika Crne Gore i Udruženje Roditelji, a koji je namijenjen djeci iz socijalno ugroženih porodica, starosti od 12 do 15 godina.

Ovaj projekat je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu–ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program realizuje se u partnerstvu sa opštinama Podgorica, Tivat, Kotor, Nikšić i Pljevlja.

U toku dvočasovne prezentacije i razgovora sa mladim preduzetnicima, djeca su izabrala po dva najinteresantnija zanata, i predavače kod kojih žele da prođu dvomjesečnu obuku.

Cilj radionica, koje će se održavati svakog utorka u Igračkoteci i Razvojnom centru jeste razvijanje vještina za zanatski rad i povećanje motivacije za nastavak obrazovanja u srednjim stručnim školama kod djece iz socijalno ugroženih porodica na nivou Glavnog grada.

„Veoma smo zadovoljni zainteresovanošću koju su djeca pokazala za zanate kojim se bave članovi UMPCG, kao i njihovom motivacijom za nastavak radionica i konkretan rad sa mentorima. I mališani i mladi preduzetnici su odlično reagovali jedni na druge, pa očekujemo da će ovaj Projekat imati pozitivan uticaj na obje grupe – djeca će steći određena praktična znanja i zainteresovati se za nastavak stručnog školovanja, a članovi naše organizacije će se bolje upoznati sa konceptom društveno odgovornog rada, koji je od izuzetne važnosti za razvoj cjelokupnog društva“, rekla je Ana Rašović, potpredsjednica Unije mladih preduzetnika Crne Gore i koordinatorka ovog projekta.

Katarina Čarapić iz Udruženja Roditelji naglasila značaj podsticanja nastavka školovanja djece iz socijalno ugroženih porodica posebno zato jer im često nedostaje motivacije i podrške, zbog čega i odustaju od obrazovanja.

„Izuzetno nas raduje to što su zanatske radionice koncipirane tako da svoj djeci obezbjeđuju materijal za odabrane zanate, i što će nakon završetka obuka sav materijal će biti dostupan i korisnicima programa i ostaloj djeci koja dolaze u Igračkoteku i Razvojni centar“, rekla je ona.

Nakon završenih dvomjesečnih radionica, polaznici ali i svi ostali zainteresovani, imaće na raspolaganju ilustrovani strip kroz koji će im biti prezentovani mladi preduzetnici iz oblasti zanata, kako se od tog zanata mogu finansijski osamostaliti u budućnosti i koju srednju stručnu školu mogu da pohađaju da bi taj zanat naučili.

Portal Analitika