Politika

Lajčak: Vlada Duška Markovića ima puni legitimitet

Predsjedavajući OEBS-a i šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak poručio je, u razgovoruu za Javni servis Crne Gore, da Vlada premijera Duška Markovića ima puni legitimitet za razliku od eventualnog formiranja tehničke, koju je tražila opozicija.
Lajčak: Vlada Duška Markovića ima puni legitimitet
RTCG, PobjedaIzvor

Lajčak, koji je u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, kazao je da su protesti dio demokratskog društva, na koje građani imaju pravo, jer ga koriste kao način da izraze nezadovoljstvo.

 - Ako vjerujemo u demokratiju i ako vjerujemo u politički sistem parlamentarne demokratije, onda se vlada formira kao rezultat parlamentarnih izbora. Vlada Duška Markovića je Vlada koja je izašla iz parlamentarnih izbora koji su bili u skladu sa međunarodnim standardima. Misija OEBS-a i EU je jasno rekla da su izbori ispunili standarde koji su potrebni tako da Vlada ima puni legitimitet. Traženje da se umjesto ove vlade uvede neka tehnička, nije realno jer tehnička vlada nema legitimitet - rekao je Lajčak za TVCG.

 P r e m a njegovim riječima, protesti su dio demokratije, ali ne mogu biti alternative demokratskim institucijama – Vladi i parlamentu.

- Smatram da su poslanici tražili mandate od svojih birača da zastupaju njihove interese u parlamentu - rekao je Lajčak. Ministar vanjskih poslova Slovačke kazao je i da očekuje da Crna Gora bude sljedeća članica EU. - Vrlo je teško govoriti o rokovima, ali 2025. godina nije nerealan rok, ali sve zavisi od političke volje i napretka u reformama - zaključio je Lajčak.

Portal Analitika