Abiznis

Dačić: Nema povezivanja dok su putevi kao reli Pariz- Dakar

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas u Budvi da se o regionu i povezanosti teško može pričati dok se između glavnih gradova vozi putevima koji su kao reli Pariz- Dakar.
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
Telegraf.rsIzvor

- Kad sam kao premijer prvi put učestvovao u dijalogu Beograda i Prištine, sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton predložio sam da se napravi autoput između Niša i Prištine, kao korak ka pomirenju. EU se složila, samo ne i da da sredstva ... Svi koji žive ovdje znaju da je danas doći iz Beograda u Tivat ili Podgoricu bez aviona, ili iz Podgorice u Sarajevo ili Zagreb isto kao voziti reli Pariz Dakar - rekao je Dačić.

Ministar je na konferenciji za novinare ocijenio da je potrebno da se svi u regionu, u kome živi skoro 100 miliona ljudi, mnogo bolje povežu.

- O kakvom regionu i povezanosti pričamo kada imamo takvu međusobnu nepovezanost. Sva fiozofija će pasti u vodu ako ne riješimo to pitanje - rekao je ministar i upozorio da međusobne svađe bacaju sjenku na ideje i udaljavaju infrastrukturne projekte od realizacije.

Podsjetio je i da je voz, u vrijeme kad je kao premijer dolazio u Crnu Goru od Beograda do Bara išao 30 sati, da su ga mediji oblačili u svemirsko odijelo kad je pričao o brzoj pruzi Beograd- Budimpešta, odnosno brzinama većim od 100 kilometara na sat.

"Danas sve to ne izgleda kao naučna fantastika, ali kad sve ovo govorim mislim da ćemo biti uspješni ako u narednim godinama na ovakvim sastancima konstatujemo da smo napravili korak dalje u implementaciji svih dogovora", rekao je ministar novinarima nakon potpisivanja Budvanske deklaracije u okviru četvrtog Foruma Strategije EU za Jadransko jonski region i druge Konferencije Foruma Jadransko-jonskih privrednih komora, gradova i univerziteta Jadransko jonske regije.
 

Portal Analitika