Svijet

Protest zbog dolaska Vučića eskalirao u sukobe sa policijom (VIDEO)

Protest pokreta Samoopredjeljenje u Tirani protiv prisustva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića eskalirao je u sukobe s policijom.
Foto: Kosova Pres
Foto: Kosova Pres
Tanjug/Portal AnalitikaIzvor

Na protestu demonstranti nose i zastave Oslobodilačke vojske Kosova. Protest, inače, kako javlja prištinska Koha, nije odobren.

Ipak, pokret Aljbina Kurtija nije odustao od demonstracija protiv dolaska predsjednika Srbije, kao i predsjedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji večeras stižu u glavni grad Albanije na samit Procesa Brdo-Brioni.

Na snimku Kosova pres iz Prištine vide se demonstranti koji nose transparente sa porukama da su Vučić i Dodik nepoželjni.

Zvaničnik pokreta Samoopredjeljenje Bojken Abazi je na početku protesta kazao da su Vučić i Dodik dvojica političara koja ne priznaju kosovsku nezavisnost i dodao da je ovo prvi put da Dodik koji je, kako tvrdi Abazi, nepoželjan u SAD, dolazi u Tiranu, prenosi RTV 21.

Demonstracije su organizovane u glavnoj gradskoj ulici, Bulevaru mučenika nacije, u blizini Skenderbeg trga i sjedišta predsjednika Albanije i kancelarije premijera.

U Tirani su u toku protesti pripadnika Samoopredjeljenja sa Kosova, zbog dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ranije danas je najavljen protest protiv dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji su u pojedinim albanskim medijima proglašeni personama non grata.

Samoopredjeljenje je navelo da će oni organizovati aktivnosti kako bi na "miran i simboličan način izrazili protivljenje posjeti Vučića i Dodika".

Pozvali su i medije da prate događaj.

U Tirani se večeras i sjutra održava samit Brdo-Brioni procesa, na kojem, pored ostalih regionalnih lidera, učestvuju i Vučić i Dodik, kao i predstavnici EU i Poljske.


 

Portal Analitika