Crna hronika

Kašćelan: Razumio sam optužnicu, ali sve je to meni smiješno

Kotoranin Slobodan Kašćelan, koji slovi za vođu kavačkog kriminalnog klana, je u podgoričkom Višem sudu negirao da se bavio zelenašenjem tvrdeći da nikada nije pozajmljivao novac uz nesrazmjernu kamatu sugrađaninu Milanu Dragoviću.
Kašćelan: Razumio sam optužnicu, ali sve je to meni smiješno
Bojana Robović
Bojana RobovićAutor
PobjedaIzvor

Proces vodi sudija Dragoje Jović.

Kašćelan je kazao da je literalno shvatio optužnicu, ali da nije saglasan sa njenim navodima.

-Razumio sam optužnicu, ali sve je to meni smiješno.Ne priznajem izvršenje krivičnog djela za koje se teretim. To bih samo lud mogao da priznam – kazao je on.

Ovaj optuženi je na pitanje suda kazao i da je srednjeg imovnog stanja ali da ne zna ta sve posjeduje od nekretnina. Dodao je I da se izdržava izdavanjem nekretnina.

Specijalno tužilaštvo tereti Kašćelana da je u maju 2010. godine, zajedno sa Igorom Božovićem koji je u bjekstvu, organizovao kriminalnu organizaciju i da su upravo oni bili inicjatori poslova zelenašenja, podmetanja bombi, davanja mita, iznuda…

Kako krivični zakon u to vrijeme nije poznavao krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, tužilaštvo je Kašćelanu na teret stavilo krivično djelo zelenašenje na organizovani način sa nepoznati osobama iz tadašnjeg krivičnog zakonika.

Kašćelan juče nije sporio poznanstvo sa Dragovićem, ali je bio izričit u tvrdnji da nikada nije imao bilo kakav poslovni odnos sa njim kao I da su netačne tvrdnje ovog svjedoka koje je iznio u istrazi.

-Dragovića sam upoznao preko Ljubatovića. Ljubatović je imao neke obaveze prema meni a Dragović prema Ljubatoviću. Znam da njemu nkada ni jedan euro nisam dao I ništa poslovno imao sa njim. Nikad ništa nijesmo imali. Znam I da se radi o lažovu I samo fukara može da reče ovako nešto – kazao je optuženi Kašćelan.

Na opomenu suda da ne može da vrijeđa stranke u postupku, Kašćelan je kazao ,,nije to lako reći, ali me je naćerao da to kažem. Kad neko može tako nešto da kaže I izmišlja, njemu nije mjesto među ljude”.

Podsjećamo da je Dragović u istražnom postupku tvrdio da je od Kašćelana više puta uzimao nekoliko hiljada ili desetine hiljada eura na kamatu od 10 odsto na mjesečnom nivou.

Posljednji put kada je od Kašćelana uzeo 30.000 eura bio je prinuđen da sa njim potpiše ugovor o pozajmici na iznos od 250.000 eura i istovremeno ugovor o hipoteci kojim je garantovao povratak novca.

Dragović je pojasnio da je predmetne ugovore potpisao sa Goranom Ljubatovićem, koji se nalazi zajedno na optužnici sa Kašćelanom.
 

Portal Analitika