Kultura

Reprodukcije slika velikana likovne umjetnosti u OŠ „Marko Miljanov“

Narodni muzej Crne Gore poklonio je Osnovnoj školi “Marko Miljanov” iz Podgorice reprodukcije slika velikana crnogorske likovne umjetnosti povodom jubileja pola vijeka postojanja te obrazovne ustanove.
Reprodukcije slika velikana likovne umjetnosti u OŠ „Marko Miljanov“
Portal AnalitikaIzvor

Djela čiji se dio originala nalazi u stalnoj postavci Umjetničkog muzeja na Cetinju, crnogorskoj javnosti predstavljena su na izložbi koja je organizovana na IV Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja.

narodnimuzejdonacija4“Ovaj projekat, osmišljen da bude predstavljen van standarnih galerijskih prostora koncipiran je u svrhu promocije kolekcija Umjetničkog muzeja sa ciljem edukacije najšire publike kako bi se skrenula pažnja na umjetničko bogatstvo i značaj djela koja se nalaze u našem fondu”, kazala je direktorica Umjetničkog muzeja Mirjana Dabović Pejović, obraćajući se prisutnima na današnjoj svečanosti u školi.

Ona je istakla da je važan segment djelovanja Narodnog muzeja edukacija mladih kojoj se u toj ustanovi tokom poslednjih godina poklanja velika pažnja.

“Vjerujem da ćemo i na ovaj način doprinijeti da se učenici škole više informišu o ovom važnom segmentu kulture i podstaći ih da se bolje upoznaju sa baštinom koja pripada svima nama”, naglasila je Dabović Pejović.

narodnimuzejdonacija2

Za ovu priliku su odabrani radovi jednog broja crnogorskih stvaralaca koji su živjeli i stvarali u periodu s kraja XIX i tokom XX vijeka, a neki su još aktivni. Od najstarijih Mila Vrbice i Ilije Šobajića, preko prvih početaka modernizma u Crnoj Gori uspostavljenog u djelima Pera Počeka, sve do autora čije je stvaralaštvo obilježilo XX vijek a prisutno je i uticajno sve do danas: Rista Stijovića, Mila Milunovića, Miloša Vuškovića, Mihaila Vukotića, Petra Lubarde, Aleksandra Prijića, Draga Đurovića, Gojka Berkuljana, Branka Filipovića Fila, Vojislava Voja Stanića, Cvetka Lainovića, Uroša Toškovića, Miodraga Dada Đurića, Marka Brežanina...
 

Portal Analitika