Politika

Dačić: Pitajte vaše vlasti kako je Marović došao u Beograd

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je povodom presude za pokušaj terorizma na dan parlamentranih izbora 2016. godine koja će biti izrečena sjutra da se mora poštovati prezumcija nevinosti.
Dačić: Pitajte vaše vlasti kako je Marović došao u Beograd
In4s, VijestiIzvor

Upitan da prokomentariše izjavu jednog od lidera DF Milana Kneževića da očekuju da zvanični organi Srbije zaštite svoje državljane koji očekuju presudu, jer prolaze golgotu, Dačić je rekao da o tome ne može da govori, jer ne zna kakva će biti presuda.

“Poštujem prezumciju nevinosti, pa ćemo kasnije da vidimo, ako se neko obrati našim organima”, kazao je Dačić na konferenciji za novinare organizovanoj nakon potpisivanja Budvanske deklaracije u okviru četvrtog Foruma Strategije EU za Jadransko jonski region (EUSAIR  koji se održava u Bečićima.

On je rekao i da je opredeljenje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i državnih organa u Crnoj Gori da ako postoje neke razlike ili problemi da se kao prijatelji ophode prema tome, i budu jedni prema drugima dobronamjerni, a istovremeno zaštite svaki pojedinačni interes.

“Da vam kažem iskreno, ja nisam iz Crne Gore i to je možda i dobro, jer ima mnogo onih koji su u Beogradu Srbi, a u Podgorici Crnogorci. I to nije sporno“, rekao je on.

Dačić je rekao da ne može da odgovori precizno na pitanje da li će Srbija izručiti Svetozara Marovića Crnoj Gori.

“Imam samo informaciju od ministra unutrašnjih poslova da Marović nije dobio srpsko državljanstvo, čak nije ni aplicirao. O svemu ostalom kao i ovom drugom slučaju Branke Milić u srpskoj ambasade, rade naša ministarstva pravde i unuštrašnjih poslova. Srbija ima obavezu da pomaže svojim građanima i pripadnicima srpskog naroda koji žive van Srbije, imajući u vidu želju da gradimo bolje odnose sa Crnom Gorom. Sada nemam novih detalja o Maroviću”, kazao je Dačić.

Upitan da li ćemo čekati putnu infrastrukuturu da bi izručili Marovića iz Beograda, Dačić je kazao da on ne zna ni kako je Marović došao u Beograd.

“To pitajte vaše vlasti, nemojte da me pitate mnogo kada sve znate”, kazao je Dačić.

On je na kraju upitao novinare „nadam se da ste me slušali bez prevodioca“.

Portal Analitika