Društvo

Druga regionalna Cyber security konferencija

Druga regionalna Cyber Security konferencija, u koorganizaciji Vision Event-a i NVO Secure, pod pokroviteljstvom Ministarstva javne uprave Crne Gore, održaće se 17. maja 2019. godine u hotelu CentreVille u Podgorici.

Druga regionalna Cyber security konferencija
Portal AnalitikaIzvor

Centralna tema konferencije je “Jačanje nacionalne sajber bezbjednosti u kontekstu suprotstavljanja hibridnim prijetnjama na bazi uspostavljenih standarda NATO i EU na globalnom nivou".

Cilj Cyber Security konferencije jeda pruži uvid u uspostavljanje, održavanje i unapređenje informacione bezbjednosti, zaštite od hibridnih prijetnji na nacionalnom nivou, kao i zaštite kritične infrastrukture u kompanijama i institucijama, kroz informisanje i edukaciju o načinima prevencije, otkrivanja, odbrane, kao i saniranja posljedica od sajber napada.

Eksperti iz oblasti sajber bezbjednosti iz Crne Gore, Evrope i svijeta govoriće o najnovijim izazovima, prijetnjama i načinima na koje se mogu izvršiti sajber napadi u svim poslovnim sistemima, o ulogama, odgovornostima i dostignućima vlada i državnih institucija u uspostavljanju bezbjednog sajber okruženja. Na konferenciji će biti riječi o značaju i načinima jačanja nacionalne sajber bezbjednosti kroz međunarodnu saradnju, kao i na teme savremenih rješenja u cilju zaštite od sajber napada i hibridnih prijetnji.

Svoje višegodišnje iskustvo i zapaženo djelovanje u polju sajber odbrane u skladu sa NATO principima, na drugoj Cyber Security konferenciji, podijeliće Laura Brent, rukovodilac za sajber odbranu u Međunarodnom štabu NATO-a.

Ispred Evropskog centra za sajber kriminal u Europolu, na temu novih izazova u borbi protiv sajber kriminala, govoriće Francisco Mendes Luis, rukovodilac EC3 odsjeka.

Na važnost posmatranja sajber bezbjednosti kao ekonomskog faktora u svijetu u tranziciji, ukazaće Esti Peshin, generalna direktorica Odsjeka za sajber napade u Aerospace Industries u Izraelu.

Milan Sekulovski, ispred Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), održaće prezentaciju na temu djelovanja ovog centra u izgradnji kapaciteta CERT-ova u regonu Zapadnog Balkana.

Pored navedenih, načine odbrane kritične infrastrukture i druge aktuelne teme iz oblasti sajber bezbjednosti prezentovaće Jakša Backović iz Uprave policije Crne Gore, Uroš Svete iz Ministarstva javne uprave Slovenije, Damir Trut iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, Tomislav Vazdar iz Erste & Steiermärkische banke u Hrvatskoj, Franziska Klopfer iz Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), Alan Ćatić ispred radne grupe CERT-a za Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, mr. sci. Vahidin Đaltur ispred katedre za sajber sigurnost na Američkom Univerzitetu Bosne i Hercegovine, Tiodor Jovović iz kompanije Sky Express, Sergej Petković Santos Carvalho iz Orion telekoma, prof. dr Miodrag Mihaljević iz Nacionalnog centra za bezbjednost i privatnost u digitalnom prostoru i prof.dr Veljko Milutinović iz Academia Europaea, dok će se završni panel održati na temu savremenih rješenja za sajber bezbjednost.

Konferencija www.cybersecurityconference.meće ugostiti oko 150 učesnika iz Crne Gore, regiona i Evrope.  Učesnici konferencije su direktori i rukovodioci institucija i organizacija, uključujući i ICT odsjeke, ljudi zaduženi za sajber bezbjednost u korporacijama, državnoj upravi,međunarodnim organizacijama, misije, ambasade, finansijske institucije (banke, osiguravajuća društva) telekomunikacione, revizorske i IT kompanije, kao i drugi učesnici čije poslovanje zahtijeva sigurnost podataka.

Portal Analitika