Turizam

Produženje sezone glavni izazov regionalnog turizma

Produženje turističke sezone u zemljama regiona jedan je od vodećih prioriteta i izazova u ovoj oblasti, istaknuto je na četvrtom Forumu EUSAIR-a (Strategija EU za Jadransko jonsku regiju) koji se održava 7. i 8. maja u Budvi. Forum se održava u okviru crnogorskog predsjedavanja EUSAIR-om, a pod sloganom „Integracija za ljude, razvoj za region“.
Produženje sezone glavni izazov regionalnog turizma
Portal AnalitikaIzvor

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović učestvovao je prvog dana foruma na panelu za tematsku oblast održivi turizam, na temu „Rješavanje sezonalnosti u Jadransko-jonskoj regiji kroz razvoj održivog i visokokvalitetnog turističkog proizvoda“. Pored Radulovića, panelisti su bili Blendi Klosi, ministar turizma i životne sredine Albanije, Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja i tehnologija Slovenije, kao i Žan Pjer Halkin, iz Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije.

U uvodu u panel, moderatorka Sanja Čižmar, iz EHL Consultinga iz Zagreba naglasila je da je u poslednjih 50 godina turizam na globalnom nivou postao jedan od najznačajnijih sektora ekonomije, a da su stope rasta turističkih dolazaka iznad prosjeka. Ipak, istakla je da je potencijalno najveća prijetnja turizmu njegova sezonalnost, uz tzv „over-tourism“. 

forumeusairUčesnici panela saglasili su se da je za smanjenje sezonalnosti važno više aspekata, prvenstveno unapređenje hotelske ponude, bolja dostupnost destinacije i unapređenje kvaliteta proizvoda. Diverzifikacija ponude je svakako jedan od prioriteta, a fokus treba biti na razvoju ponude bazirane na komparativnim prednostima naših destinacija, koja će zadovoljiti različite zahtjeve turista, uz rukovođenje principom održivosti. Ukazano je na rizik kojem su izloženi pojedini regioni zbog prevelikog pritiska turista, što ukazuje na neophodnost ustanovljenja efikasnijeg modela upravljanja destinacijom. 

Na marginama Foruma ministar Radulović je održao bilateralne sastanke s ministrom Klosijem i državnom sekretarkom Podlogar. Bilo je riječi  o ostvarenim rezultatima u turizmu, prioritetima i planovima za naredni period, te o saradnji u regiji u rezličitim segmentima turizma.
 

Portal Analitika