Društvo

„Evropsko dvorište“ i koncert 10. maja u Podgorici

Regionalni bendovi Gramophonedzie i MAiKA nastupiće prvi put u Crnoj Gori u petak 10. maja na Trgu nezavisnosti u Podgorici, povodom obilježavanja Dana Evrope. Koncert, koji počinje u 20h, poklanja Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, koja je najavila da će Dan Evrope slaviti tokom cijelog maja, zajedno sa EU info centrom i ambasadama zemalja članica EU.
„Evropsko dvorište“ i koncert 10. maja u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

„Sa zadovoljstvom pozivamo građane Crne Gore da nam se pridruže na koncertu regionalnih bendova koji na glavni podgorički trg donose moderni, evropski zvuk. Koncert već tradicionalno svake godine poklanjamo građanima Crne Gore, u želji da zajedno slavimo evropske vrijednosti“, poručuju iz Delegacije EU u Crnoj Gori. 

Muzički projekat MAiKA je novi fenomen na regionalnoj sceni, i ističe se autentičnom kombinacijom balkanskih, indi i fank melodija. Ovaj neobični bend koristi harmoniku, saksofon, trubu i dva ženska vokala, u kombinaciji sa elektronskim efektima. 

“Drago nam je štoćemokod vas sviratibaš za Dan Evrope.Naš bend je sastavljen od muzičara iz cijele regije - Hrvati, Srbi, Slovenci, a jedan je porijeklom Crnogorac. Ideja zajedništva i solidarnosti je u temeljima evropskog projekta, a to je ono što pokreće i naše stvaranje. Jedva čekam da se vidimo i plešemo zajedno”, poručuje Ida Prester, predvodnica benda MAiKA. 

Gramophonedzie Live Experience je hibridni lajv di džej sastav koji izvodi fuziju elektronske i žive muzike, poznat po svjetskom hitu „Why Don’t You”. 

„Svi iz sastava željno isčekujemo i radujemo se nastupu u okviru proslave Dana Evrope. Prvi put smo u Podgorici u ovoj tročlanoj postavci i ono što garantujemo je puno pozitivne energije i dobrog gruva, a uvjereni smo da će nam od publike biti uzvraćeno istom mjerom. Izvešćemo neke već odavno poznate numere Gramophonedzia, kao i naše nove pjesme, premijerno, koje će se naći na albumu Gramophonedzie Live bend-a. Vidimo se 10. maja”, rekao je Marko Gramophonedzie.

evropsko-dvoriste-vizual

„Evropsko drvorište“ za najmlađe i sajam ambasada zemalja članica EU

U petak 10. maja,od 11 do 15 sati odvijaće se program pretežno posvećen djeci. U„Evropskom dvorištu“, koje će biti postavljeno na platou ispred zgrade Opštine Podgorica, najmlađi će moći da uživaju u predstavama, muzičkim nastupima, evropskim plesovima, modnoj reviji od recikliranih materijala i drugim zabavnim aktivnostima.

Uz ovo, u „Evropskom dvorištu“ će biti organizovan sajam ambasada zemalja članica EU, na kome će svi zainteresovani moći dase detaljnije informišu o kulturi, istoriji i politici ovih zemalja. Na sajmu će takođe biti predstavljeni projekti podrške EU Crnoj Gori.

Pored centralne proslave, tokom Mjeseca Evrope će biti organizovani i koncerti, izložbe,predavanja i debate na teme povezane sa članstvom u Evropskoj uniji. Sličnidogađaji planirani sui u drugim crnogorskim opštinama. 

Dan Evrope obilježava se svake godine 9. maja, u znak sjećanja na deklaraciju Roberta Šumana, francuskog ministra spoljnih poslova kojom je 1950. godine najavljen projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi – osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik, koji je vremenom prerastao u Evropsku uniju.
 

Portal Analitika