Društvo

Centar u Kliničkom i vikendom je otvoren

Više građana obratilo se Pobjedi navodeći da njihovi izabrani doktori ne mogu da im zakažu termine za fizikalnu terapiju, čak ni za godinu, dok iz Kliničkog centra ističu da slobodnih termina ima, te da se dopunske ambulante za hitna i akutna stanja dodatno otvaraju skoro svakog vikenda, kako pacijenti ne bi čekali.
Centar u Kliničkom i vikendom je otvoren
Portal AnalitikaIzvor

- Bila sam potpuno ukočena i jedva sam dolazila u Dom zdravlja da mi daju injekciju. Pitala sam izabranu mogu li da dobijem uput za fizikalnu, jer mi je snimak kičme pokazao da najvjerovatnije imam diskus, na što je ona odgovorila da uopšte nema termina i dala mi uput za ortopeda. On je predložio da odem kod fizijatra i na fizikalnu. Međutim, termina opet nije bilo i izabrana mi je dala uput bez datuma – rekla je sugrađanka čije je ime poznato redakciji.

Još nekoliko Podgoričana zvalo je Pobjedu žaleći se na slične probleme.

Direktorka Centra za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Kliničkom centru dr Željana Škarić-Karanikić za Pobjedu objašnjava da ortopedi, kao ni doktori drugih specijalnosti, ne propisuju fizikalnu terapiju, već daju prijedlog, odnosno upućuju pacijenta na pregled kod specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije.

Nakon pregleda, prema njenim riječima, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije propisuje fizikalnu terapiju. Škarić-Karanikić naglašava da se u slučajevima traume pacijenata, terapije počinju najkasnije tokom dvije nedjelje od pregleda.

- Hronični pacijenti sa degenerativnim reumatizmom se zakazuju za pregled u okviru opštih fizijatrijskih ambulanti. Zadnje nedjelje u mjesecu se otvaraju ambulante za naredni mjesec. U slučaju akutizacije stanja, svakako pacijenti mogu zakazati pregled preko dopunske ambulante za hitna stanja – kazala je Škarić-Karanikić.

Hronični pacijenti, koji dolaze godinama na terapiju, kako je dodala, zakazuju se za pregled uglavnom jedanput godišnje, izuzev onih kod kojih je došlo do akutizacije stanja koji se zakazuju tokom četiri sedmice.

Škarić-Karanikić ističe da je u Centru, u ambulantnom dijelu, dnevno na terapiji između 400 i 450 pacijenata. Centar radi u dvije smjene.

Na pitanje Pobjede da li planiraju proširenje kapaciteta i povećanje kadra u oblasti fizijatrije, ona kaže da Centar posjeduje dovoljno kadra, kako doktora tako i fizioterapeuta.

Portal Analitika