Crna hronika

Feraris traži uslovni otpust

Južnoafrikanac Majkl Gregorij Feraris juče je u podgoričkom Višem sudu ustvrdio da ukoliko mu vanraspravno vijeće odobri uslovni otpust iz zatvora da će istog dana, o svom trošku napustiti Crnu Goru u koju ne planira nikada da se vrati. 
Feraris traži uslovni otpust
Portal AnalitikaIzvor

Feraris je proveo četiri godine u zatvoru od pet na koliko je osuđen za planiranje ubistva budvanskog biznismena Gorana Đuričkovića.

Podgoričanin Aleksandar Marković je u tom postupku dobio šest godina.

Ferarisovi branioci, advokati Ognjen Radić, Ranko Radonjić i Borivoje Borović ustvrdili su da su se stekli svi uslovi da vijeće pozitivno odluči o njihovoj molbi za uslovni otpust Ferarisa koji je, kako kažu, uspješno oknčao proces resocijalizacije tokom boravka u spuškom zatvoru.

Feraris je juče pred vijećem, kojim je predsjedavao sudija Boris Savić kazao da su četiri godine koje je proveo u spuškom zatvoru za njega predstavljaju najteži period u životu.

- Nikada više ne bih dopustio da moja porodica i ja ponovo prođemo kroz ovo što sam prošao u prethodne četiri godine. Nemam plan da se vratim u Crnu Goru i da kriminal bude dio mog života – kazao je Feraris.

On je naveo da za sve vrijeme provedeno u zatvoru nije imao nijednu posjetu porodice i prijatelja jer se Crna Gora nalazi daleko od Južnoafričke države.

Feraris je saopštio ukoliko mu sud dozvoli uslovni otpust da njegovga porodica garantuje da će ga istog dana uz asistenciju službenika ambasade Južnoafričke države izvesti iz Crne Gore.

S druge strane, tužilac Veljko Rutović usprotivio se predlogu odbrane, navodeći da vrijeme koje je provedeno u ZIKS-u nije garancija da je ostvarena svrha kažnjavanja, pogotovu imajući u vidu krivično djelo za koje je Feraris osuđen, kao i njegovu ulogu u samoj kriminalnoj organizaciji.

Negativnu ocjenu u vezi uslovnog otpusta Ferarisa saopštila je i predstavnica ZIKS-a navodeći da se njihov stav temelji na negativnoj bezjednosnoj ocjeni Uprave policije.

Feraris od policije nije dobio zeleno svjetlo jer kako su naveli on nije sam odustao od izvršenja krivičnog djela već je spriječen u naumu da učestvuje u organizaciji ubistva, sada pokojnog Gorana Đuričkovića.

Ipak, predstavnica ZIKS-a je istakla da su kod Ferarisa primjećene promjene u ponašanju, da je priznao krivično djelo, da ispoljava kajanje kao i da nije disciplinski kažnjavan.

Osim toga ona je navela da je Feraris tokom boravka u spuškom zatvoru poštovao autoritet ustanove i službenika.

Sud će u zakonskom roku donijeti konačnu odluku.

Portal Analitika