Politika

Merkel i Makron žele da daju novi zamah dijalogu

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emanuel Makron žele dati novi zamah procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova koji se odvija pod okriljem Evropske unije – saopšteno je Pobjedi iz kabineta savezne kancelarke Angele Merkel.
Merkel i Makron žele da daju novi zamah dijalogu
Portal AnalitikaIzvor

Njemačka i Francuska bile su domaćini Samita balkanske šestorke i EU koji je prošle nedjelje održan u Berlinu, a na kojem se razgovaralo o nastavku dijaloga Kosova i Srbije.

Na pitanje Pobjede da li to što su se Njemačka i Francuska direktno uključile u rješavanje kosovskog problema znači da ove zemlje nijesu zadovoljne učinkom Evopske unije, portparol savezne vlade kaže da obje zemlje podržavaju nastavak dijaloga.

- Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Emanuel Makron izrazili su punu podršku dijalogu o normalizaciji između Srbije i Kosova. Oni žele da daju novi zamah procesu koji se odvija pod okriljem Evropske unije - kazali su Pobjedi iz njemačke vlade.

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančić kazala je juče da šefica evropske diplomatije Federika Mogerini ostaje jedini posrednik u dijalogu Beograda i Prištine.

Kocijančić je to rekla povodom najava da bi u cijeli proces mogle da se aktivno uključe upravo Njemačka i Francuska.

Kaže da se pozdravlja svaki angažman u podršci dijalogu koji olakšava EU, uključujući i mogući novi sastanak i naglašava da Mogerini obavlja svoju misiju.

Upitani da prokomentarišu ovakve stavove EU, iz njemačke vlade ponavljaju da sarađuju sa Briselom.

- Kao što je gore navedeno, i predsjednik Makron i kancelarka Merkel u potpunosti podržavaju proces normalizacije uz pomoć Evropske unije - kratko su zaključili iz Vlade Njemačke.

Merkel i Makron preuzeli su inicijativu na Zapadnom Balkanu u trenutku kada se u Evropi u drugoj polovini maja spremaju izbori zbog kojih je kapacitet briselskih institucija značajno smanjen.

Na prošlonedjeljnom samitu u Berlinu lideri Zapadnog Balkana su, prema riječima Merkel, razgovarali o tome kako da se pitanje odnosa Srbije i Kosova pokrene sa mrtve tačke.

Samit, dodala je kancelarka, nije bio zamjena za Berlinski proces, niti za pristupne pregovore, već dobra prilika da se razmijene mišljenja o situaciji u regionu.

Portal Analitika