Politika

(VIDEO) Demonstranti zapalili „Luka Kaznića“ ispred zgrade Predsjedništva

Građanski protest pod sloganom „Odupri se – 97.000“, deseti po redu, održan je večeras u Podgorici. Organizatori protesta pozvali su zaposlene u pravosuđu da ne ćute i poručili da pravda u državi mora biti jednaka za sve.
Foto: Portal Analitika
Foto: Portal Analitika
N. B.
N. B.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Član organizacionog odbora poktera „Odupri se“, Nikola Grdinić, kazao je da su se građani okupili ispred Skupštine jer traže život dostojan čovjeka.

Hoćemo pravdu, a nju je zarobio jedan čovjek, koji drži cijeli sistem u svojim rukama“, istakao je on na skupu kojem je prisustvovalo više stotina građana.

Penzioner Nikola Raković ocijenio je da u Crnoj Gori već 30 godina traje proces tranzicije, koji je, kako je rekao, zapravo proces pljačke.

Predstavnik penzionera, Momo Joksimović, saopštio je da mnogi od onih koji su stvarali ovu državu, danas žive na ivici egzistencije.

Od 250 eura se ne živi, već umire na rate. Život crnogorskih penzionera je tuga i čemer. Sve je veća njihova smrtnost, otvaraju se javne kuhinje, kao da smo u vremenu Drugog svjetskog rata“, smatra on.

Demonstranti su na performansu suđenja osudili „Luka Kaznića“ kaznom uklanjanja iz javnog života. „Kazniću“ su, između ostalog, „sudili“ za „moždani udar na čelnike DF-a i sve građane koji su 16. oktobra 2016. bili onemogućeni da izađu na glasanje“.

Tereti se jer nema desetina podignutih optužnica za mnogobrojna ubistva širom Crne Gore, koja su odnijela i živote slučajnih prolaznika. Tereti se za političku korupciju oličenu u koverti, koja je predata tadašnjem gradonačelniku Podgorice, a koju su vidjeli svi građani, samo ne on“, saopštili su organizatori, dok su tokom čitanja optužnice dizali papire na kojima je pisalo „kriv“.

Organizatori su najavili da će naredni protest biti održan 21. maja.

21:57 Organizatori su saopštili da je večerašnju skup završen i da će sljedeći protest biti održan 21. maja.

21:51 Demonstranti su ispred zgrade Predsjedništva zapalili „Luka Kaznića“.

 

 

0705lukokaznic0705lukokaznic10705lukokaznic2

21:05 Građani su krenuli u protestnu šetnju ranije najavljenom rutom.

20:58 Organizatori izvode performans na bini, u kojem sude „Luku Kazniću (Milivoje Katnić) , „u ime Crne Gore“.

0705milovanmarkovic

Optužuje se za moždani udar na čelnike DF-a i sve građane koji su 16. oktobra 2016. bili onemogućeni da izađu na glasanje. Tereti se jer nema desetina podignutih optužnica za mnogobrojna ubistva širom Crne Gore, koja su odnijela i živote slučajnih prolaznika. Tereti se za političku korupciju oličenu u koverti, koja je predata tadašnjem gradonačelniku Podgorice, a koju su vidjeli svi građani, samo ne on“, naveo je Milovan Marković, iz organizacionog odbora protesta.

Demonstranti su tokom čitanja optužnice dizali papire na kojima je pisalo „kriv“, a Kaznić je „osuđen“ na doživotno uklanjanje iz javnog života.

20:50 Predstavnik penzionera, Momo Joksimović, kaže da mnogi od onih koji su stvarali ovu državu, danas žive na ivici egzistencije.

0705momojoksimovic

Od 250 eura se ne živi, već umire na rate. Život crnogorskih penzionera je tuga i čemer. Sve je veća njihova smrtnost, otvaraju se javne kuhinje, kao da smo u vremenu Drugog svjetskog rata“, smatra on.

Joksimović je poručio da penzioneri zahtijevaju povećanje najnižih primanja, jer, kako je rekao, oko 3.000 njih prima penziju manju od 100 eura.

20:43 Penzioner Nikola Raković ocijenio je da u Crnoj Gori već 30 godina traje proces tranzicije, koji je, kako je rekao, zapravo proces pljačke.

0705nikolarakojevic

Marković i Đukanović treba da podnesu ostavke, jer ne žele da ispoštuju lex specialis i isplate penzije penzionerima KAP-a, već ispituju ustavnost tog zakona. Uradili su sve da taj zakon proglase neustavnim, uz pomoć korumpiranog Ustavnog suda, kupljenog od strane Vlade“, istakao je on.

20:39Milo je prekjuče podržao državni udar u Venecueli, a ovdje se vodi jedan suludi proces za tzv. državni udar, koji je preformulisan kao pokušaj terorizma. Šaljemo danas poruku svim zaposlenima u pravosuđu, da vode računa o svojim karijerama i o svojoj profesiji – nemojte da ćutite“, poručio je Grdinić.

0705nikolagrdinic

20:37 Član organizacionog odbora poktera „Odupri se“, Nikola Grdinić, kazao je da su se građani okupili ispred Skupštine jer traže život dostojan čovjeka.

Hoćemo pravdu, a nju je zarobio jedan čovjek, koji drži cijeli sistem u svojim rukama“, istakao je on.

20:30 Na skupu je, prema procjeni našeg reportera, više stotina ljudi.

20:20 Ispred Skupštine pristigli su lideri Demokrata, Demosa i CrnogorskeAleksa Bečić, Miodrag Lekić i Vladimir Pavićević.

0705protestpodgorica3

19:55 Kako javlja naš reporter s lica mjesta, građani se okupljaju na platou ispred Skupštine Crne Gore.

0705protestpodgorica

Protestna šetnja, kako je najavljeno, krenuće Ulicom slobode, Bulevarom Ivana Crnojevića, Ulicom Stanka Dragojevića i Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog nazad do zgrade Skupštine.

Iz pokreta „Odupri se“ saopštili su da će se građani okupiti kako bi kako bi još jednom poručili „da je dosta nepravde i da je kontinuiran otpor preduslov za zdrav razum”.

Portal Analitika