Politika

Za regionalnu stabilnost važno rješavanje preostalih otvorenih pitanja

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas ministra vanjskih poslova Republike Slovačke i predsjedavajućeg OEBS-a, Miroslava Lajčaka, koji boravi u posjeti našoj zemlji.
Za regionalnu stabilnost važno rješavanje preostalih otvorenih pitanja
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, u dužem, otvorenom i prijateljskom razgovoru, predsjednik Crne Gore je istakao značaj koji pridajemo saradnji sa Slovačkom praktično od prvog dana obnove državne nezavisnosti, u čemu su u ime EU slovačka diplomatija i ministar Lajčak lično imali izuzetno konstruktivnu ulogu. Kao što, kako je rekao, Bratislava ima i danas u procesu približavanja Crne Gore i regiona evropskim i evroatlantskim ciljevima.

– U tom kontekstu on je posebno naglasio i značaj slovačkog predsjedavanja OEBS-om, i saradnje Crne Gore sa ovom organizacijom koja je doprinijela i doprinosi sprovođenju  reformi i demokratizaciji crnogorskog društva, u čemu Misija OEBS-a u Podgorici ima posebno zapaženo mjesto – navodi se u saopštenju dostavljenom našem portal.

Nakon razmjene informacija o aktuelnim procesima u dvijema prijateljskim zemljama, Đukanović i Lajčak su posebnu pažnju posvetili regionalnim pitanjima, uz saglasnost da su dobrosusjedska saradnja i bolja infrastrukturna povezanost bitna pretpostavka za brži razvoj i napredak naših zemalja, i integraciju Zapadnog Balkana u evropske stukture.

– Zato je od izuzetne važnosti za regionalnu, kao i za evropsku stabilnost i bezbjednost brže i kvalitetnije rješavanje preostalih otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, za šta je pravi uzor i podsticaj Prespanski dogovor – zajednička je poruka sa ovog susreta.

Portal Analitika