Protokol

Đukanović: CG spremna da nastavi sa promovisanjem evropskih vrijednosti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Finske u Crnoj Gori Perti Ikonena.
Đukanović: CG spremna da nastavi sa promovisanjem evropskih vrijednosti
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Crne Gore zahvalio je ambasadoru Republike Finske za odličnu saradnju tokom njegovog diplomatskog mandata i unapređenje odnosa između dvije države. Predsjednik je zahvalio i za kontinuiranu podršku te države evropskoj integraciji Crne Gore uz uvjerenje da će tako biti i ubuduće, posebno u periodu predstojećeg predsjedavanja Finske Evropskoj Uniji. 

U tom kontekstu, Đukanović je ukazao na stalni napredak Crne Gore u procesu integracija i iskazao uvjerenje da ćemo u bliskoj budućnosti postati članica i biti u društvu evropskih država. Podsjetio je na značaj dalje integracije Regiona kao obostranog benefita i ZB i EU, potvrđujući spremnost Crne Gore da nastavi sa promovisanjem evropskih vrijednosti.

On se osvrnuo i na bilateralnu saradnju Crne Gore i Finske, navodeći da frekventan politički dijalog i konkretna podrška te države daju poseban kvalitet tim odnosima. Mogućnosti za saradnju prepoznate su prije svega u oblastima ekonomije, kulture i obrazovanja, naročito u transferu znanja koje predstavlja jedan od ključnih deficita na ovim prostorima, naveo je Đukanović. 

Imajući u vidu aktuelni regionalni kontekst,  iskazano je i interesovanje za članstvo u nedavno osnovanom Evropskom centru izvrsnosti koji se bavi identifikacijom hibridnih prijetnji u Helsinkiju.

Ambasador Ikonen iskazao je visoke ocjene za kvalitet odnosa dvije države, ističući da je potvrda tome i sve veći broj turista koji iz Finske dolaze u Crnu Goru, posebno nakon otvaranja direktne avio linije. 

Ukazao je na zainteresovanost kompanija iz Finske, koje su primjer društveno odgovornog poslovanja, za ulaganja u energetski sektor, kao i spremnost za produbljivanje saradnje u oblasti obrazovanja, posebno kroz projekte fondova EU. 

Ambasador Republike Finske potvrdio je snažnu podršku daljoj evropskoj perspektivi Crne Gore, ističući da je uz jaku volju koju Crna Gora posjeduje, njena evropska budućnost sasvim izvjesna.
 

Portal Analitika