Zanimljivosti

(FOTO, VIDEO) U čemu se vozi novi japanski car

Naruhito je postao novi car Japana u srijedu 1. maja, dan nakon što je njegov 85-godišnji otac, Akihito, abdicirao.
(FOTO, VIDEO) U čemu se vozi novi japanski car
The Wall Street Journal Izvor

Japanski car Naruhito po prvi put od svog stupanja na prijesto pozdravio je javnost, izražavajući nadu da će Japan nastaviti da teži miru.

I dok je narod Japana pozdravljao novog cara, ljubitelji automobila mogli su da primijete da se Naruhito dovezao u luksuznoj službenoj limuzini domaće proizvodnje.

toyotacentury3Riječ je o Toyoti Century Royal, specijalnoj verziji limuzine Century, koju je Toyota napravila za japanskog cara prije desetak godina:

Aktuelna carska Toyota Century Royal pripada prethodnoj generaciji ovog najluksuznijeg Toyotinog modela, koji se inače proizvodi od 1967. godine, a koristio ju je prethodni car Japana, Akihito.

Century Royal je izrađen po narudžbini za potrebe Akihita, a koštao je oko pola miliona dolara. 

Limuzina ima znatno veće međuosovinsko rastojanje od regularnog modela Century (3.510 mm), a ukupna dužina vozila iznosi 6.155 mm.

Za pogon je upotrebljen 5.0 V12 motor sa 280 ks i 460 Nm.

toyotacentury2Međutim, kako piše Wall Street Journal, za novog japanskog cara naručen je novi automobil, a opet je u pitanju vozilo iz domaće proizvodnje - specijalna verzija najnovije generacije Toyote Century, koja je debitovala 2018. godine.

Isti izvor navodi da je u pitanju varijanta sa otvorenom krovom. Ne zna se koliko će koštati nova carska limuzina, ali očekuje se da će to biti znatno više od regularnog modela Century koji i Japanu ima početnu cijenu od 176.000 dolara.

Nova limuzina japanskog cara najvjerovatnije će koristiti hibridizovanu varijantu 5.0 V8 motora, čija ukupna kombinovana snaga iznosi 425 ks.


 

Portal Analitika