Crna hronika

Osuđujuća presuda Mandiću i Kneževiću može izazvati etničke konflikte u CG

Lider pokreta za promjene (PzP) i funkcioner Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, kazao je da osuđujuća presuda njegovima kolegama iz DF-a, Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, u slučaju „državni udar“, može nepovratno destabilizovati Crnu Goru i izazvati etničke konflikte.
Osuđujuća presuda Mandiću i Kneževiću može izazvati etničke konflikte u CG
Portal AnalitikaIzvor

„Ovo je poziv svima u Crnoj Gori da shvate ozbiljnost trenutka – da vrlo dobro odmjere šta će da rade. Mir i stabilnost nemaju cijenu. Nijedan partijski i ideološki interes ne može biti iznad toga“, saopštio je Medojević na konferenciji za medije.

On je rekao da DF 9. maja, za kada je zakazano izricanje presude Mandiću i Kneževiću, ne planira protest, već „specifične akcije u skladu sa scenarijima koji se mogu odigrati tog dana“.

„Stabilnost nije ugrožena od DF-a. Odgovornost za protivustavne i nasilne metode imaće (Milo) Đukanović i DPS“, istakao je Medojević i dodao da međunarodna zajednica treba preventivno da djeluje u Crnoj Gori.

On smatra da je optužnica protiv Mandića i Kneževića pokrenuta da bi se „slomila kičma političkom identitetu Srba u Crnoj Gori“.

„Da je tako, najbolje govori činjenica da ja, koji učestvujem u donošenju svih odluka u DF-u, nisam obuhvaćen optužnicom zato što sam etnički Crnogorac i što se PzP zalaže za ulazak Crne Gore u EU i NATO. Đukanović sa srpskim narodom u Crnoj Goru želi da uradi ono što je uradio sa Bošnjacima 1994. u akciji ʼLimʼ i sa albanskim 2006. u akciji ʼOrlov letʼ“, ocijenio je Medojević.

Lider PzP-a navodi da drugi bezbjednosni rizik po Crnu Goru predstavljaju sukobi organizovanih kriminalnih grupa. Postoji opasnost, kaže on, da će narko-klanovi izazvati političku nestabilnost, jer su, prema njegovim riječima, oni više politički nego kriminalni klanovi.

Treći rizik po stabilnost je, kaže, socijalna nejednakost.

„Oko 160.000 građana prima manje od 192 eura mjesečno. Nepodnošljivi osjećaj bijede i siromaštva širi se Crnom Gorom. Sva tri faktora ukazuju da je Crna Gora rizična zemlja. Druge države bi u ovakvoj situaciji odgovorile najširim konsenzusom“, zaključio je Medojević.

Portal Analitika