Društvo

Rutović: Svaka sloboda ima odgovornost, na medijima je da pronađu balans

“Ustaljena maksima je da su slobodni, nezavisni mediji stub svakog društva. Ukoliko svoju dužnost rade na profesionalan, objektivan i korektan način oni pospješuju demokratiju, život i ukupne demokratske procese jednog društva. Ukoliko pak ugrožavaju privatnost i rade prortiv interesa i društva i zajednice, oni imaju negativnu ulogu u društvu. Ugrožavanje privatnosti je jedan globalni fenomen i problem od kojeg, na žalost, mediji u Crnoj Gori nijesu imuni”, kazao je za Skala radio Željko Rutović, generalni direktor Direktorata za medije povodom 3. maja, svjetskog Dana slobode medija.
Rutović: Svaka sloboda ima odgovornost, na medijima je da pronađu balans
Skala radioIzvor

Sloboda medija, rekao je on, je otvoreno pitanje sa kojim se suočava globalna zajednica u novim izazovima digitalnog doba u kojem mediji moraju pronaći svoje mjesto i svoju ulogu kako iz ugla samoregulacije, a tako i država iz ugla regulacije slobodnog prostora.

Iz ugla Crne Gore iz dana u dan snaži institucionalni, normativni, praktični ambijent stvaranja uslova i pretpostavki za slobodan i nesmetan rad medija.

„No, dozvolimo s druge strane da svaka sloboda ima odgovornost. Na medijima je da pronađu taj balans i kako da odgovore zahtjevima i profesiji struke i javnog interesa, a samim tim i građana i države“, poručio je Rutović.

Portal Analitika