Kultura

Bogdanović u Bakuu: Crna Gora oduvijek počiva na očuvanju principa multikulturalnosti

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović učestvuje na 5. Svjetskom forumu o interkulturnom dijalogu u Bakuu, gdje je danas govorio na panelu „Interkulturni dijalog za konkretne promjene“.
Bogdanović u Bakuu: Crna Gora oduvijek počiva na očuvanju principa multikulturalnosti
Portal AnalitikaIzvor

"Veliko je zadovoljstvo što danas govorimo o ulozi koju interkulturni dijalog ima u promjeni globalnog društva i svijesti ljudi uopšte. Poštovanje principa na kojima počiva interkulturni dijalog je obaveza svima koji djeluju u oblasti javnih politika, a pogotovo onima koji djeluju u oblasti kulture. Načela međukulturnog dijaloga moraju biti sastavni dio državne politike i temelj za razvoj i društveno blagostanje. Crna Gora je zemlja koja oduvijek počiva na očuvanju principa multukulturalnosti i kulturne raznolikosti, čije principe crnogorska Vlada svojom politikom afirmiše u kontinuitetu predano radeći na daljem unaprijeđenju kulturne politike i promociji koncepata interkulturnog dijaloga i multikulturalizma", istakao je ministar Bogdanović obraćajući se učesnicima panela. 

"Dozvolite da naglasim da je Crna Gora tokom svoje istorije bila mjesto na kojem se dijalog kultura uvijek čuvao kao osnovni preduslov za društvenu koheziju i političku sigurnost. Osnovni izazov očuvanja kulturne raznolikosti u crnogorskom kontekstu prije svega treba tražiti u praksi savremene umjetnosti, odnosno u produkciji sadržaja koja emanira vrijednosti interkulturalizma i interkulturnog dijaloga. U prostoru savremene umjetnosti kreira se zajedničko iskustvo u transferu univerzalnih vrijednosti umjetničkog djela u zajednici sa publikom. Prateći politike interkulturnog dijaloga i razvoja multikulturalnosti kao osnovnog prioriteta, Ministarstvo kulture je usvojilo Nacionalni program razvoja kulture 2016-2020. godine, koji je kao osnovni strateški dokument iz domena kulture baziran i na promociji interkulturnog dijaloga i afirmaciji raznolikosti kulturnih izraza. U narednom periodu ćemo učiniti dodatne korake u cilju promocije ovih bitnih društvenih i političkih principa i na taj način podržati pozitivne globalne promjene koje donosi jačanje interkulturnog dijaloga", naglasio je ministar. 

Svjetski forum o interkulturnom dijalogu, koji se 2 i 3. maja 2019. godine održava na temu „Unapređenjem dijaloga protiv diskriminacije, nejednakosti i nasilnih konflikata“ organizuje Vlada Azerbejdžana, u saradnji sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), UN Alijansom civilizacije, UN Svjetskom turističkom organizacijom, Savjetom Evrope i Islamskom organizacijom za obrazovanje, nauku i kulturu (ISESCO), u okviru Baku procesa za interkulturni dijalog. 

Tokom boravka u Bakuu, ministar Bogdanović će razgovarati sa ministrom kulture Azerbejdžana, Abdulfasom Garajevim i jordanskom princezom Danom Firas
 

Portal Analitika