Društvo

Bogdanović čestitao Svjetski dan slobode medija

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je čestitku povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija.
Bogdanović čestitao Svjetski dan slobode medija
Portal AnalitikaIzvor

"Pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, kao temeljno ljudsko pravo i osnov demokratije dužni smo da, kao društvo, kontinuirano unaprijeđujemo i poštujemo. U tom duhu, na Svjetski dan slobode medija, 3. maj, ukazujemo na važnost novinarske profesije i objektivnog i profesionalnog izvještavanja, kao snažnog doprinosa izgradnji i očuvanju demokratije, kao bazičnog principa integracija i evropskog sistema vrijednosti''- navedeno je u čestitki.

Crna Gora, kako je dodao, revizijom medijskih zakona, posebno imajući u vidu neprekidni digitalni razvoj, nastavlja da unaprijeđuje medijski ambijent, u skladu sa najvišim evropskim standardima i najboljim praksama čime se doprinosi razvoju i poštovanju temeljnih prava.

''U tom kontekstu, ističem da je Crna Gora prva zemlja Jugoistočne Evrope u kojoj je Savjet Evrope sproveo Analizu medijskog sektora „Jačanje pravosudne ekspertize o slobodi izražavanja i medija“, a preporuke i konkretne mjere za unaprijeđenje iz Analize, Vlada Crne Gore usvojila početkom ove godine''-saopštio je Bogdanović.

''Bez namjere da ova čestitka bude protokolarnog karaktera – vjerujem i pozivam na poštovanje temeljnih principa profesije i etičkih standarda samoregulacije. Ovo je istovremeno prilika i podsjetnik za sve subjekte društva - vladin i nevladin sektor, akademsku i medijsku zajednicu da shodno civilizacijskim vrijednostima afirmišemo i podstičemo slobodu, unaprijeđujemo nezavisnost medija ukazujući na odgovornost profesionalnih obaveza utemeljenim na principima prava javnosti da zna. U ime Ministarstva kulture i svoje lično ime, svim poslenicima javne riječi upućujem iskrene čestitke povodom Svjetskog dana slobode medija"-zaključuje se u čestitki Bogdanovića.

Portal Analitika