Fudbal

Ajaks srušio Totenhem u Londonu i napravio veliki korak ka finalu LŠ

Fudbaleri Ajaksa uspjeli su da savladaju Totenhem na gostovanju rezultatom 1:0 u okviru polufinala Lige šampiona.
Foto: Laurence Griffiths/Getty Images
Foto: Laurence Griffiths/Getty Images
Portal AnalitikaIzvor

Ajaks je do prednosti došao u prvom poluvremenu, a prednost je uspio da sačuva do kraja utakmice, i u Amsterdam se vrati sa ogromnih 1:0.

Strijelac jedinog gola bio je Doni van de Bek, koji je iskoristio fenomenalan pas Hakima Zijeha u 15. minutu utakmice.

Pas Zijeha je bio milimetarski precizan i nakratko se čekala VAR tehnologija, ali ona je presudila u korist gostiju iz Holandije.

Meč je obilježila i teška povreda defanzivca domaćih Jana Vertongena. On se, tokom prvog poluvremena, sudario sa protivničkim golmanom Onanom i saigračiem Tobijem Aldervireldom, a zatim završio na travi "Novog Vajt Hart Lejna".

Ukazana mu je pomoć i zaustavljeno je krvarenje, da bi zatim pokušao da se vrati na teren. Pri povratku izgledao je ošamućeno i naglo mu je pozlilo, pa je završio u svlačionici.

 

Utakmica je počela u nešto mirnijem tempu, prije svega zbog visokog uloga. Veliki broj navijača iz Amsterdama, uz standardno kreativne domaće pristalice, napravio je dobru uvertiru za jedan od najvećih mečeva u skorijoj istoriji oba kluba.

I pored nešto sporijeg starta nije se dugo čekalo za prvi gol i majstoriju Zijeha, kontroverznu poziciju van de Beka i njegov pogodak pored nemoćnog Lorisa.

Ajaks je nastavio da napada i poslije pogotka, pokušavajući da iskoristi momentum i nešto sporiji oporavak Totenhema poslije primljenog gola. Ipak, prave prilike nije bilo, a u 26. minutu viđena je i prva šansa domaćina.

Ljorente je primio loptu u kaznenom prostoru protivnika, "otresao" čuvare, ali je njegov udarac glavom završio par metara od gola.

Do kraja prvog poluvremena ekipe su se smjenjivale u posjedu, a "kopljanici" su prije svega čekali greške protivnika – kojih je svakako bilo – kako bi povukli kontranapad i došli do povećanja prednosti.

Dobru priliku za Spurse nije iskoristio Aldervireld, koji se našao u maltene istoj situaciji kao Ljorente, ali takođe loptu poslao van okvira gola.

Drugo poluvrijeme počelo je veoma burno. Obje ekipe su napale odmah od starta, a po jedna prilika protraćena je na obje strane.

U nastavku Ajaks nije uspijevao da održi veoma visok tempo na kakav smo navikli gledajući njihove utakmice, a Totenhem je polako krenuo da se budi. Ipak, završni pas koji bi domaćinima stvorio odličnu priliku je bilo ono što je nedostajalo, a utisak je da je odsustvo Kejna i Sona bilo od presudnog značaja u ovom meču.

Poslije desetak minuta zatišja odjednom se stvorila nova prilika za goste. Tadić je bio u poziciji za šut, ali je odlučio da proigra Neresa. Brazilac je primio loptu, namjestio se, Lorisa ostavio "zaleđeno", ali je njegov udarac završio na stativi.

To je ujedno bio i posljednji opasan napad Ajaksa na meču, u 78. minutu, a ni Totenhem nije imao više snage da održi dovoljno visok tempo kako bi ugrozio Onanu.

Revanš meč između ove dvije ekipe igraće se u Amsterdamu od 21.00, u srijedu 8. maja.

Podsjetimo, u drugom meču polufinala Lige šampiona sastaju se Barselona i Liverpul. Njihov prvi meč na programu je sjutra, u srijedu, takođe od 21.00.

Portal Analitika