Region

Kažnjen zbog isticanja albanske zastave na tvrđavi u Ohridu

Na Samuilovoj tvrđavi u Ohridu juče je postavljena velika albanska zastava, zbog čega je vođu kosovske folklorne grupe "Arbreš", Gjerga Prekocaja, ohridski sud osudio na pet godina zabrane ulaza u Sjevernu Makedoniju, prenose makedonski mediji.
Foto: mkdpress
Foto: mkdpress
RTSIzvor

Predsjednik makedonskog Sobranja Taljat Džaferi smatra da je to stroga kazna i za TV 21 kaže, s obzirom na to da su počinioci tog prekršaja, prema zakonima Sjeverne Makedonije, kulturno-umjetnički radnici, da je kazna trebalo da bude znatno blaža.

Vođa kosovske folklorne grupe Gjerga Prekocaj u intervjuu za agenciju INA kaže da je zastavu postavio na albanskoj zemlji.

"Zastavu Albanije smo postavili na istom mjestu na kom je bila u vrijeme Skenderbega, koji je branio albanske zemlje", rekao je Prekocaj.

Istakao je da je presrećan zbog toga što je uradio sa članovima folklorne grupe "Arbreš".

"Ja sam Albanac, a Bog nam je dao ove teritorije koje su naše i koje nikada nećemo ostaviti", poručio je Prekocaj.

Iz albanske opozicione stranke u Sjevernoj Makedoniji Alijansa za Albance kažu da su zabrinuti zbog reakcije policije koja je sklonila albansku zastavu i zbog toga što su dva člana folklorne grupe pritvorena zbog tog incidenta.

"Postavljanje albanske nacionalne zastave na Samuilovoj tvrđavi ne predstavlja niti zakonski prekršaj, niti opasnost za bilo koga, posebno kada se zna da u Sjevernoj Makedoniji Albanci čine trećinu stanovništva i predstavljaju autohtoni narod", poručili su iz Alijanse za Albance, dodajući da ovaj incident ne pomaže državi u njenim evroatlantskim opredjeljenjima.

U Sjevernoj Makedoniji postoji zakon o upotrebi zastave, državne zastave, kao i zastava etničkih manjina. U tom je zakonu određeno da je na cijeloj teritoriji u oficijalnoj upotrebi državna zastava. Pored državne zastave, u jedinicama lokalne samouprave gdje pored Makedonaca žive i druge etničke manjine, koje čine najmanje 50 odsto od ukupnog stanovništva, koristi se i zastava te etničke manjine.

Prema ovom zakonu, zastava Sjeverne Makedonije mora da bude istaknuta sa zastavama etničkih manjina, a državna zastava mora po veličini da bude za trećinu veća od zastava manjina.

Takođe, za prekršioce ovog zakona predviđeni su kazne od 200 do 2.000 eura u dinarskoj vrijednosti.

Portal Analitika