Društvo

Nijesmo zabranili prvomajsku protestnu šetnju USSCG

Službenici Centra bezbjednosti (CB) Podgorica nijesu zabranili održavanje javnog okupljanja u organizaciji Izvršnog odbora Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG), koje je bilo zakazano za 1. maj, tvrde iz Uprave policije (UP). 
Nijesmo zabranili prvomajsku protestnu šetnju USSCG
Portal AnalitikaIzvor

„Javno okupljanje je prijavljeno CB Podgorica od strane organizatora i odgovornog lica, u kojoj je navedeno da će se javno okupljanje održati 1. maja u vremenskom periodu od 9:30 do 12 časova, na platou Trga Argentino. U prijavi je navedeno da će ušesnici krenuti u protestnu šetnju Ulicom Slobode, te Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog pored zgrade Skupštine, zatim je iz ulice Stanka Dragojevića planirano da uđu u ulicu Karađorđevu pored zgrade Vlade, gdje bi se ušesnici protestne šetnje zadržali radi održavanja govora. Takođe, u prijavi je navedeno da je planirano da protestnu šetnju prati vozilo sa razglasom sa kojeg bi se emitovala muzika i poruke. Protestna šetnja bi se završila na Trgu Argentino“, navode iz UP.

Kako ističu, njihovi službenici su organizatora protestne šetnje informisali da im neće biti dozvoljen prolazak kroz Karađorđevu ulicu, pored zgrade Vlade, jer je Zakonom o javnim okupljanima predviđeno da se javno okupljanje mora održati na udaljenost od 10 metara od štićenog objekta – odnosno zgrade Vlade, dok je prolazak pješaka pješačkom zonom ispred nje dozvoljen.

Rukovodiocu javnog okupljanja Srđi Kekoviću je, dodaju, policija sugerisala da mogu doći do raskrsnice Karađorđeve i ulice Stanka Dragojevića, koja se nalazi u neposrednoj blizini zgrade Vlade, odnosno raskrsnica je udaljena oko 10 metara od štićenog objekta.

„Nakon toga Centar bezbjednosti Podgorica je telefonskim putem obviještena od strane organizatora da su odustali od javnog skupa u pokretu i da će javno okupljanje početi na Trgu Argentino gdje će se i završiti“, zaključuje se u saopštenju UP.

Portal Analitika