Svijet

Karakas: Vojna vozila gaze demonstrante, povrijeđene 52 osobe

Na nekoliko mjesta u Karakasu došlo je do pucnjave i sukoba, nakon što su brojni stanovnici Venecuele izašli na ulice. Opozicioni lider i samoproglašeni šef države, Huan Gvaido izašao je na ulice Karakasa s malom grupom dobro naoružanih vojnika i bivšim liderom opozicije Leopoldom Lopezom, predvodeći ono što je nazvao "pobunom protuv uzurpatora". Situacija se komplikuje iz sata u sat, a posljednja vijest je da je predsjednik Nikolas Maduro pozvao na opštu mobilizaciju.
Foto: Federico Parra/AFP/Getty Images
Foto: Federico Parra/AFP/Getty Images
Portal AnalitikaIzvor

Gvaido: Nema povratka natrag

Huan Gvadio je poručio da više "nema povratka natrag" u svrgavanju predsjednika Nikolasa Madura.

Na pločnicima su zapaljene gume i automobili, leti kamenje, plove oblaci suzavca i stanje je i dalje jako haotično u istočnom dijelu Karakasa, javlja AFP. Na prilazima vojnoj bazi La Karlota, žestoko se sukobljavaju lojalne snage reda s pristalicama Gvaida.

"Kucnuo je čas. Dvadeset i četiri države su krenule istim putem, više nema povratka natrag. Budućnost je u našim rukama, narod i vojska su ujedinjeni u okončanju uzurpacije", napisao je Gvaido na Tviteru.

U sukobima u Karakasu povrijeđene 52 osobe

U sukobima na ulicama Karakasa povrijeđene su 52 osobe, saopštila je Magia Santi, direktorka kliničkog centra u glavnom gradu Venecuele, prenosi CNN.

Od toga su 32 osobe povrijeđene gumenim mecima, jedna je ranjena iz vatrenog oružja, 16 ima traumatske povrede, a troje respiratorne tegobe.

Predstavnici vlasti posjetili su bolnicu kako bi provjerili stanje i prikupili informacije, rekla je Santi CNN-u.

EU pozvala na mirno rješenje i nove izbore u Venecueli

Evropske države zatražile su uzdržanost u Venecueli i pozvale na raspisivanje novih izbora kao rješenje političke krize, ali nije bilo jedinstvenog glasa o tome da li podržati ili osuditi postupke opozicije za svrgavanje predsjednika Nikolasa Madura.

Portparol Evropske komisije Maja Kocijančič zvanično je ponovila stav EU koja je pozvala na političko i mirno rješenje kroz slobodne i fer izbore.

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani najglasniji je evropski glas podrške opoziciji u Venecueli.

On je u poruci objavljenoj na Tviteru nazvao događaje u Venecueli "istorijskim trenutkom za povratak demokratije i slobode", a oslobađanje aktiviste Leopolda Lopeza iz kućnog pritvora ocijenio je kao "divnu vijest".

"Oslobodimo Venecuelu", poručio je Tajani u svojoj poruci.

Četiri članice EU nisu podržale poziv upućen u februaru da se u Venecueli podrži lider opozicije Huan Gvaido koji se imenovao za privremenog predsjednika.

Pozivu se nisu odazvale Italija, Grčka, Kipar i Slovačka.

Italija se proglasila neutralnom u Venecueli, Grčka, takođe nije podržala Gvaida, ali nije ni Madura, navodeći samo da su izbori jedini izlaz iz krize. Sličan stav imali su Kipar i Slovačka.

Vlasti Venecuele blokirale CNN

Kako je javio CNN, ta televizija skinuta je s programa u Venecueli.

Operatori DirecTV, Net Uno, Intercable i Telefónica primili su naređenje vladinog regulatora Conatel-a da blokiraju CNN.

Program te televizije bio je blokiran u Venecueli  i 2017. godine.

Erdogan osudio pokušaj prevrata

Dešavanja u Karakasu komentarisao je i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je osudio pokušaj državnog prevrata, ukazujući na nedopustivost nedemokratske smjene vlasti u zemlji pod pritiskom spoljnih sila.

"Oni koji pokušavaju da imenuju guvernera u postmodernističkoj koloniji umjesto izabranog predsjednika treba da znaju da se samo na demokratskim izborima određuje kako će se upravljati zemljom. U demokratiji su najvažnija stvar izbori“, napisao je Erdogan na svom Tviter nalogu.

Tramp na Tviteru: Amerika je uz narod Venecuele

Predsjednik SAD-a Donald Tramp poručio je na Tviteru da je Vašington uz narod Venecuele.

Dodao je da sa velikom pažnjom prati dešavanja u toj zemlju.

Ministar odbrane: Vojska spremna da upotrebi oružje

Ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino Lopez izjavio je da je, u slučaju potrebe, vojska spremna da upotrebi oružje.

"Onaj ko nasiljem dođe do predsjedničke palate Miraflores biće pobijeđen nasiljem. Ukoliko bude trebalo da se upotrijebi oružje, mi ćemo ga upotrijebiti“, izjavio je Lopez na državnoj televiziji.

Dodao je da vojnici odbijaju pozive na ustanak i obećao da će vojska štititi red i mir u zemlji.

Rekao je i da je manja grupa vojnika i policajaca ukrala vozila i oružje, ali ih je vojska koja podržava Madura pronašla u području Altamira.

Industrijski objekti pod zaštitom

Večeras se oglasio i ministar za naftu Venecuele Manuel Kevedo, koji je rekao da će industrijski objekti u zemlji biti pod zaštitom.

"Predsjednik Maduro, kojeg je narod Venecuele demokratski izabrao, i ja rasporedićemo vojne odrede na svim industrijskim objektima kako bismo zaštitili živote radnika i infrastrukturu“, poručio je Kevedo, prenosi Sputnjik.

Kako prenosi Tanjug, na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se vidi kako oklopno vozilo nacionalne garde Venecuele ide direktno ka grupi demonstranata i gazi preko njih.

Rojters javlja da se radi o grupi demonstranata koja je na vozilo bacala kamenice i udarala po njemu štapovima, a nakon što je opozicioni lider Huan Gvaido pozvao pripadnike vojske da mu se pridruže.

Gvaido, koji je i samoproglašeni predsjednik te latinoameričke države, pozvao je na oružanu pobunu protiv Nikolasa Madura ispred vojne baze u Karakasu.

U međuvremenu na ulice Karakasa izašli su brojni stanovnici Venecuele, kako pristalice, tako i protivnici Madura.

Kako se navodi, na nekoliko mjesta došlo je do pucnjave i sukoba, prenose mediji.

Portal Analitika