Zanimljivosti

Mate Rimac: Nafta je prošlost!

Električni, dijeljeni, autonomni - budućnost je automobila i autoindustrije u sljedećim decenijama, rekao je Mate Rimac, vlasnik Rimac Automobila, tokom "Croatia e-mobility foruma".
Mate Rimac: Nafta je prošlost!
Novi listIzvor

"Budućnost će donijeti drastične promjene u automobilskoj industriju i to već sljedećih 20 godina. Automobili će se koristiti prema potrebi, korisnici neće biti vlasnici, a sljedeće generacije vjerovatno ih neće ni naučiti voziti. Do 2030. godine gotovo 80 posto automobila bit će autonomno, a svi će automobili biti spojeni na internet. Sada je u Evropi dva posto novoregistroavnih električnih automobila, do 2030. biće ih više od trećine, a predviđa se da će se čak 90 posto automobila do 2030. dijeliti", rekao je Rimac.

Otkrio je i da uskoro još jedan veliki investitor ulazi u njegovu firmu te napomenuo da Rimac Automobili rade s cijelom evropskom auto industrijom, najjačim kompanijama.

„Firme s kojima radimo često imaju veće prihode od hrvatskog BDP-a, na primjer Hyundai četiri puta veće“, rekao je Rimac.

Autoindustrija, kazao je, stalno raste: 2000. godine je proizvedeno 56,3 miliona automobila, a danas ih se proizvede gotovo 100 miliona.

Portal Analitika