Društvo

Produbljena saradnja iz različitih oblasti

Naučnici sa dva crnogorska univerziteta krajem aprila su bili u sedmodnevnoj posjeti  naučnim ustanovama i privrednicima Irana. U crnogorskoj delegaciji bili su dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, prof.dr Svetislav G. Popović,  doc. dr Velibor Spalević (Filozofski fakultet), doc. dr Goran Škatarić (Univerzitet Donja Gorica) i Deniz Frljučkić(Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore). 
Produbljena saradnja iz različitih oblasti
PobjedaIzvor

Ovom prilikom, saošteno je Pobjedi, posjećen je Teheran, Noor (Provincija Mazandaran), Sari (Provincija Mazandaran), Gorgan (Provincija Golestan), Bojnourd (Provincija Sjeverni Khorasan), Mashhad (Provincija Razavi Khorasan).

Rad delegacije sastojao se od produbljivanja i pojačavanja ranije uspostavljene naučno – stručne saradnje, uključujući  i formalizaciju iste, kroz uspostavljanje Memoranduma o saradnji sa univerzitetima i drugim referentnim institucijama u Iranu, iz oblasti životne sredine, urbanog i ruralnog planiranja, agrobiznisa, poljoprivrede i ruralnog razvoja.

posjeta-iranu1

- Vodoprivredno udruženje Irana potpisalo ugovor o korišćenju modela za zaštitu  od poplava i degradacije zemljišta razvijenu u Crnu Goru  - saopštio je Pobjedi Spalević.

U dinamičnoj, sadržajnoj, dobro organizovanoj posjeti, delegacija se upoznala sa  brojnim laboratorijama navedenih institucija,  oglednim imanjima, rasadnicima,  NP Golestan.

Predstavljeni su   Arhitektonski fakultet i Filozofski fakultet Univerziteta Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica, nacionalni parkovi Crne Gore, kao i aktivnosti i potencijali u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore.  

Portal Analitika