Svijet

Vojni puč u Venecueli (VIDEO)

Huan Gvaido pozvao je vojsku na ustanak protiv Nikolasa Madura.
Vojni puč u Venecueli (VIDEO)
agencijeIzvor

Lider opozicije u Venecueli Huan Gvaido objavio je danas snimak iz vojne baze u blizini Karakasa u kojem je, okružen vojnicima u uniformama i u društvu jednog od opozicionih lidera Leopolda Lopeza, pozvao na vojni ustanak. Portparol Madurove vlade potvrdio je da je vojni puč u toku.

 

 

Ministar odbrane, Vladimir Padrino, napisao je na Tviteru da oružane snage ostaju vjerne Nikolasu Maduru.

„Odbijamo ovaj puč koji za cilj ima da našu zemlju ispuni nasiljem. Pseudo-lideri na čelu ovog subverzivnog pokreta koriste naoružane trupe i policiju na ulicama grada radi širenja straha među stanovništvom“, naglašava Padrino.

Ministar informisanja Venecuele Horhe Rodriges je na Tviteru naveo da je vlada suočena s "pokušajem puča" koji predvode "izdajnici" iz redova vojske uz podršku desničarske opozicije.

Američki senator, Mark Rubio, koji je se smatra ključnim čovjekom u formiranju politike Trampove administracije prema Venecueli, na Tviteru je pozvao venecuelansku vojsku i građane da se pokrenu.

„Ovo je trenutak za oficire u Venecueli da ispune svoju zakletvu i odbrane ustav i legitimnog predsjednika, Huana Gvaida u njegovim naporima da uspostavi demokratiju u zemlji. Možete ispisati istoriju u satima i danima pred vama“, kazao je Rubio.

„Ovo je istorijski dan za povratak demokratije i slobode u Venecueli, koju je Evropski parlament uvijek podržavao. Oslobađanje Leopolda Lopeza od strane vojnika koji poštuju ustav je sjajna vijest. Živjela slobodna Venecuela!“, kazao je predsjednik Evropskog parlamenta, Antonio Tajani.

"Ovo je čas svih Venecuelanaca, onih u uniformi i onih koji to nijesu. Svi treba da izađu na ulice, u miru", rekao je Lopes u svom prvom pojavljivanju u javnosti otkako je 2014. priveden zbog organizovanja protesta protiv vlade.

 

 

Prema posljednjim informacijama, na autoputu u blizini baze iz koje se Gvaido javio, vidi se dim i suzavac.

Pojedini mediji navode da je riječ o okršaju dijela vojske koji je odan Maduru i dijela vojske koji je prešao na stranu Gvaida.

 

 

Portal Analitika