Društvo

Posjeta školskog broda “Jadran” Istanbulu

Tokom posjete školskog broda “Jadran” Istanbulu, pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore, na čelu sa komandantom, kapetanom bojnog broda Veskom Tomanovićem obavili su niz radnih i protokolarnih aktivnosti.
Posjeta školskog broda  “Jadran” Istanbulu
Izvor

Naša delegacija imala je bilateralne razgovore sa  predstavnicima Turske ratne mornarice, posjetila je brodogradilište “Istanbul”, kao i mornaričku akademiju “Deniz Harp Okulu”. Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu primio je u posjetu delegaciju sa “Jadrana”, na čelu sa komandantom broda, kapetanom korvete Zoranom Ivanovskim

Tokom razgovora sa predstavnicima Turske ratne mormarice, na čelu sa viceadmiralom, Tajarom Ertemom, komandantom Sjeverne pomorske oblasti, i uz prisustvo načelnika za obuku i operacije Turske ratne mornarice, viceadmiralom Kadirom Jildizom, crnogorska strana je prezentovala svoje potrebe za remontnim kapacitetima, obrazovanjem i obukom kadra, dok je turska strana ponudila svoje kapacitete u navedenim oblastima. Bilo je riječi i o rješavanju statusa brodova Mornarice VCG, P33 i P34. 

Crnogorska delegacija na čelu sa komandantom Tomanovićem tokom posjete brodogradilištu Turske mornarice „Istanbul”, obišla je brodograđevne i remontne kapacitete, kao i patrolni brod klase Tuzla, koji se nalazio na suvom doku. Tom prilikom, razmatrana je mogućnost saradnje mornarica dvije zemlje u oblasti remonta i održavanja. 

Sa dekanom mornaričke akademije “Deniz Harp Okulu“, kontraadmiralom Jalčinom Pajalom, razgovarano je o mogućnostima obrazovanja crnogorskih kadeta na ovoj akademiji. 

Gradonačelnik Istanbula, Ekrem Imamoglu je komandantu Ivanovskom izrazio zadovoljstvo zbog posjete broda Mornarice VCG luci Istanbul. 

U večernjim satima na brodu „Jadran“ održan je i prijem, kojem je prisustvovala većina zvaničnika sa kojima su u toku dana održani sastanci
 

Portal Analitika