Košarka

Denver poveo protiv Portlanda

Košarkaši Denver Nagetsa pobijedili su Portland Trejlblejzerse 121:113 i poveli 1-0 u polufinalu Zapada NBA plej-ofa.
Denver poveo protiv Portlanda
B92/Portal AnalitikaIzvor

Nagetsi su diktirali ritam od starta do kraja meča, a ključnu prednost su stekli sredinom trećeg perioda kada su na krilima Nikole Jokića prvi put došli do +10 (73:63).

Jokić je meč završio sa 37 poena (11/18 iz igre, 3/5 trojke, 12/12 slobodna) uz 9 skokova, 6 asistencija, 3 ukradene lopte i 2 blokade.

Srbin je poslije nešto slabijeg starta meča trojkama podizao samopouzdanje, a posebno je eksplodirao u, kako se ispostavilo, ključnoj trećoj četvrtini gdje je razbio Blejzerse sa 15 poena, 5 skokova i 3 asistencije i "odlijepio" Denver na dvocifrenu razliku.

"Osjetio sam loptu, bio malo agresivniji. Počeli smo meč traljavo, sporo. Ali našli smo način da pobijedimo i to je najvažnije", rekao je Jokić poslije meča.

Jokić je imao sjajnu podršku saigrača, najbolje ga je pratio Džamal Marej sa 23 poena i 8 asistencije, uz nekoliko odličnih zajedničkih akcija.

Dvocifren učinak su imali još Pol Milsap sa 19 (6sk) i Geri Heris sa 11 poena, a važan doprinos sa klupe su sa po 9 poena dali Vil Barton i Mejson Plamli koji je ukrao čak 5 lopti.

Blejzersima nije pomogao sjajan nastup Demijena Lilarda sa 39 poena (12/21, 4/12 trojke) uz 6 asistencija, jer je imao i 6 izgubljenih lopti.

Nije pomogao ni nastup rovitog Enesa Kantera koji je nadmašio sva očekivanja i postigao 26 poena (11/14) uz 7 skokova za 33 minuta na parketu.

Rodni Hud je sa 17 poena pomogao timu da ostane konkurentan u trenucima kada je Jokić bio nezaustavljiv, dok je 16 poena (7/17) dodao Si Džej Mekolum, ali je umnogome odmogao svom timu.

Mekolum je krajem meča u trenutku kada su Blejzersi prišli na -5, bezobrazno udario Jokića namjerno u lice, a Denver je to iskoristio i vratio se na +10, što gosti više nisu mogli da nadoknade.

Jokić nije najbolje počeo meč, bio je bez poena prvih 6 minuta, a onda je ubacio trojku i ekspresno stigao do 9. Odbrane skoro da nisu postojale, prije svega zbog sjajnog šuta oba tima (Nagetsi 62%).

Marej i Milsap su diktirali ritam Denvera,, ali su im odlično parirali Mekalum i Lilard pa je Portland u stopu pratio domaćina.

Nagetsi su povremeno imali problema u reketu, što je koristio Kanter i uprkos povrijeđenom ramenu lako je stigao do 10 poena za egal poslije prvih 12 minuta (32:32).

Portland sjajno otvara drugi period, Hud pogađa dvije uzastopne trojke, pa Blejzersi stižu do vođstva 40:36 iako su na klupi ostali Lilard, Mekalum i Kanter (40:36).

Oni po ulasku održavaju taj ritam, Lilard ubacuje nekoliko trojki, ali mu odgovaraju Jokić i raspucani Milsap koji režiraju seriju Nagetsa 11:4 krajem poluvremena za novi preokret i vođstvo na pauzi (58:55).

U trećem periodu eksplodirao je Jokić – pogađao je i lijevom i desnom, i iz reketa i trojke, skakao, asistirao i sam režirao bijeg Denvera na prvu dvocifrenu razliku (73:63).

Srbin je uz podršku Mareja i Herisa nastavio da diktira ritam igre, pa je sa 15 poena (uz 5 skokova i 3 asistencije) za kvartal doneo Denveru solidnih +9 pred posljednjih 12 minuta (93:84).

Portland koristi povlačenje Jokića na klupu pa poenima Huda, Karija i Lilarda prilazi na -5 (101:96). Meloun nije smio više da se kocka pa brzo vraća Srbina, a on odmah ubrzava igru Nagetsa i koristi bezobrazan faul Mekoluma (namjerno ga udario u lice) pa uz podršku Plamlija i Bizlija odvodi domaćina na +13 (109:96).

Blejzersi više nisu imali ni snage ni sposobnosti da se vrate u meč, pa je Denver poveo 1-0 u polufinalu Zapada.

Druga utakmica na programu je u noći između srede i četvrtka (3h), a potom se serija seli u Portland gdje će se igrati u subotu (4.30) i ponedjeljak ujutru (1h) po našem vremenu.
 

Portal Analitika