Društvo

Do presude dogovorom, umjesto skupih procesa

Ne postoji naknada koja može da nadomjesti zadovoljstvo medijatora kada dvije stranke, koje na početku procesa medijacije nijesu komunicirale, završe ovaj postupak postizanjem dogovora – ocijenile su sagovornice Pobjede, direktorica Centra za posredovanje Marina Lutovac i sekretarka Osnovnog suda u Podgorici Slavica Stijović.
Do presude dogovorom, umjesto skupih procesa
Jasmina Beharović
Jasmina BeharovićAutor
Nova PobjedaIzvor

Posredovanje se, kako su istakle naše sagovornice koje su medijatorke, za razliku od sudskog postupka završava sporazumnim rješenjem kojim su obje strane zadovoljne.

To, prema njihovim riječima, predstavlja dobru osnovu za budući odnos, posebno u porodičnim i privrednim sporovima.

Procenat predmeta koji su bili upućeni Centru za posredovanje bio je lani, kako je navela Lutovac, veći za 200 odsto u odnosu na 2017. godinu kada ih je bilo 616, dok je sporazum postignut u 80 odsto više predmeta.

STRANKE

Govoreći o načinu rada i pristupu postupku medijacije, Stijović je kazala da stranke u porodičnim postupcima, pored ostalog, uvijek vraća na period kada su počeli bračnu zajednicu, kada je među njima bilo ljubavi i sve funkcionisalo kako treba.

- Za porodičnu medijaciju to je vrlo bitno. Ne nudim im rješenje, nego sam tu da im pomognem da sami dođu do njega na način da obje strane budu zadovoljne. Ponekad se dešava da stranke na početku neće da se pozdrave, da sjednu za sto okrenutih leđa. Za mene je velika satisfakcija ako uspijem da ih do kraja postupka medijacije okrenem jedno prema drugom, a još veća kada dođe do sporazuma - opisala je Stijović.

Upravo to su joj i najteži predmeti, jer su u većini slučajeva uključena i djeca i treba roditelje podsjetiti da je potrebno da razmišljaju o tome što je najbolje za djecu, što je često teško.

Pored porodičnih i radnih sporova, ima slučajeva medijacije i u drugim građanskim sporovima – fizička dioba, uređenje međa, naknada štete po osnovu ugovora o osiguranju, privredni sporovi i tako dalje.

I Lutovac je saglasna da su porodični sporovi najkompleksniji i najzahtjevniji i to zbog toga što su to sporovi koji negativno utiču na sve članove porodice, posebno najranjiviju kategoriju – djecu.

Pravna pitanja su, kako je rekla, u porodičnim sporovima isprepletena sa veoma teškim emocijama, a nerijetko su tokom razvoda brakova interesi djece u drugom planu. Posrednik, kako je naglasila, u svakom momentu mora da vodi računa o najboljem interesu djeteta.

VERIFIKACIJA

- Postoji mogućnost da i sam medijator, ako procijeni da neće biti postignut sporazum, postupak prekine i predmet vrati sudu, ali takvih slučajeva bilo je veoma malo. Nedavno smo mislili da će jedan proces biti prekinut. Bio je to dosta težak porodični spor, ali nakon tri mjeseca rada postignut je dogovor – istakla je Lutovac.

Medijatori, prema njenim riječima, nemaju zadatak da po mire stranke kako bi nastavili zajednički život, ali se i to dešavalo.

- Imali smo slučaj prije nekoliko mjeseci kada su se bračni partneri izmirili i odlučili da nastave zajednički život, iako je u početku sve govorilo da ni do sporazuma neće doći – kazala je Lutovac.

Sporazumi postignuti u porodičnim sporovima, odnosno poravnanja zaključena pred Centrom za posredovanje, na kraju se, kako je istakla, verifikuju pred sudom koji vodi računa o tome da su ona u skladu sa zakonom i javnim poretkom.

- Uvođenjem medijacije, kao alternativnog načina rješavanja sporova, građanima se daje mogućnost izbora, s tim da je sudska zaštita uvijek na raspolaganju. Centar za posredovanje podstiče stranke da spor pokušaju riješiti medijacijom. To će biti efikasnije i ekonomičnije, ali će unaprijediti i efikasnost pravosuđa, jer se smanjuje broj sudskih predmeta i rasterećuju sudije. Uvijek će, pak, biti predmeta koji se mogu riješiti jedino pred sudom, jer nijesu svi medijabilni – naglasila je Lutovac.

(opširnije u Pobjedi)
 

Portal Analitika