Abiznis

U razvoj mreže lani uložili tri miliona

Na kraju prošle godine Telenor je imao za 5,2 odsto više korisnika u odnosu na 2017. godinu i zadovoljni smo poslovnim rezultatima koje smo postigli, saopštila je Pobjedi izvršna direktorica ove kompanije Sandra Štajner.
U razvoj mreže lani uložili tri miliona
Srđa Popović
Srđa PopovićAutor
Nova PobjedaIzvor

Ona je navela da je ova telekomunikaciona kompanija lani u razvoj mreže uložila tri miliona eura.
 

- Poslujemo stabilno, a u segmentima značajnim za nas ostvarujemo rast i adekvatno se prilagođavamo uslovima na tržištu. Iako je došlo do pada prosječnog prihoda po korisniku, prije svega zbog pada prihoda od interkonekcije, zadržali smo zdrav nivo profitabilnosti – kazala je Štajner Pobjedi.

RAST

Navela je da su lani najveći rast u prihodima u odnosu na 2017. ostvarili od prodaje uređaja.

- Imali smo i dobre rezultate u postpejd segmentu, a iza nas je uspješna ljetnja sezona – rekla je Štajner i dodala da su u martu imali 360.000 korisnika, što predstavlja 33,48 odsto tržišnog udjela.

- Telenor je godinama lider u broju pripejd korisnika, čiji udio u ukupnom broju korisnika mobilne telefonije iznosi 40 odsto. U taj segment ulaze i turisti, za koje je naša ponuda atraktivna. Postpejd i segment poslovnih korisnika su stabilni, a vjerujemo da u tim oblastima leže mogućnosti za veći rast – izjavila je Štajner.

Prema njenim riječima lani su u razvoj mreže uložili tri miliona eura, iako su je modernizovali prije dvije godine. Podsjetila je da, prema mjerenju Agencije za elektronske komunikacije, Telenor ima najveću pokrivenost 4G mrežom, najbolji kvalitet govornih usluga i ostvaruje odlične rezultate u brzini prenosa podataka, naročito u gradovima. Kompanija ima 364 bazne stanice koje omogućavaju 4G signal.

SIGNAL

- Rezultati su potvrdili da je Telenor pokrio gotovo cijelu Crnu Goru 4G signalom, a ne treba da zaboravimo ni to da smo u većini opština omogućili još napredniju, 4G + tehnologiju– istakla je Štajner i dodala da imaju mrežu čija brzina dostiže i do 43,5 Mbps.

- Ne želimo da pravimo kompromis kada je u pitanju kvalitet – tvrdi Štajner.

 

Kvalitet usluga na nivou razvijenih država

Štajner smatra da kvalitet usluga operatora u Crnoj Gori ne zaostaje za razvijenijim zemljama.

- Iako je crnogorsko tržište napredovalo u proteklom periodu, postoji prostor za dalje unapređenje poslovne klime i efikasniju saradnju sa regulatorom, jer je to u interesu i korisnika i tržišta – kazala je Štajner i dodala da Telenor nastoji da ima otvoren i konstantan dijalog sa Vladom i institucijama, kako bi zajednički radili na stvaranju uslova za dalji razvoj tržišta i nove investicije.

 

Najavila je da će nastaviti investicije u unapređenje kapaciteta mreže, a ove godine naglasak će staviti n a bolju pokrivenost puteva i glavnih saobraćajnica, kao i dodatni razvoj optičke mreže. Istakla je da prioritet Telenora ostaje mobilna telefonija.

- Osim toga, već četiri godine pružamo usluge fiksne telefonije poslovnim korisnicima i za nas je taj segment značajan. Svako dalje širenje predmet je procjene potencijala i mogućnosti – poručila je Štajner, koja smatra da je kompanija tokom prvog ovogodišnjeg kvartala uradila mnogo na inoviranju ponude.

- Prvi put na tržištu kreirali smo postpejd paket koji donosi neograničene pozive i poruke ka svim mrežama u Crnoj Gori. Besplatna komunikacija unutar mreža predstavlja značajnu prekretnicu u mobilnoj telefoniji i približava naše tržište EU – saopštila je Štajner i naglasila da posebnu pažnju usmjeravaju na turističku sezonu.

- Naša ljetnja kampanja je već počela, a turistima nastojimo da ponudimo što više interneta i mogućnosti da koriste popularne aplikacije. I naša ponuda kućnog interneta biće prilagođena ljetnjoj sezoni i potrebama turista – poručila je Štajner i dodala da su turistički pripejd paketi ove kompanije, prošlog ljeta bili najprodavaniji telekomunikacioni proizvod.

 

Obilježavaju pet godina od osnivanja Telenor fondacije

Štajner je navela da je društvena odgovornost jedan je od sastavnih elemenata poslovanja Telenora, dodajući da ove godine obilježavaju pet godina od osnivanja Telenor fondacije, kroz koju i sprovode većinu društveno-odgovornih aktivnosti.

- Tokom tog perioda, realizovali smo više od 20 projekata, u saradnji sa 30 NVO i institucija – naglasila je Štajner i izdvojila projekat sa UNICEF-om i Ministarstvom prosvjete, putem kojeg se radi na prevenciji onlajn nasilja i kreiranju bezbjednog digitalnog okruženja za djecu.

- U toku je izbor novih projekata koje će Telenor finansijski i logistički podržati, i uskoro ćemo ih objaviti – poručila je Štajner.

 

Portal Analitika