Svijet

Promocija najboljeg što Zapadni Balkan ima da ponudi

U proteklih nekoliko dana Brisel je umjesto evropskog političkog centra bio centar umjetnosti i kulture Zapadnog Balkana. Trinaesti po redu festival Balkan Trafik! (BTF), koji je održan od 24. do 28. aprila, promovirao je u Evropskoj uniji najbolje što Zapadni Balkan i Jugoistočna Evropa imaju da ponude kroz niz koncerata, izložbi, pozorišnih predstava, promocija knjige, gastronomske ponude, ulične umjetnosti, i slično.
Promocija najboljeg što Zapadni Balkan ima da ponudi
Portal AnalitikaIzvor

„Mi u Vijeću za regionalnu saradnju smo veoma sretni što smo ove godine udružili snage sa festivalom Balkan Trafik! I što učestvujemo u prikazivanju i predstavljanju barem dijela onog što naš region ima da ponudi Evropskoj uniji i ostatku svijeta,“ rekla je Dragana Đurica, viši stručnjak za konkurentnost u Vijeću za regionalnu saradnju i koordinatorica projekta za razvoj i promociju turizma, i dodala da je podrška koju ova organizacija pruža osnaživanju festivala u skladu sa zadatkom i Vijeća i njegovog projekta za razvoj i promociju turizma kojeg finansira Evropska unija da se region promovira i „uvrsti na spisak mjesta koje posjetioci i turisti iz cijelog svijeta svakako trebaju vidjeti“.

Tokom manifestacije „Noć balkanskog nasljeđa“ na promotivnom štandu Vijeća za regionalnu saradnju upriličena je izložba fotografija na kojima su prikazani lokaliteti i mjesta kulturnog nasljeđa duž novih ruta.Više od 2000 ljudi bilo je dio programa ove manifestacije na kojoj su uživali u koncertima, pozorišnim predstavama i izložbama, a mnogi su željeli saznati više o turističkoj ponudi koju projekat Vijeća za regionalnu saradnju predstavlja.  

„Vijeće za regionalnu saradnju je festivalskoj publici predstavilo nove turističke proizvode na Zapadnom Balkanu koji se temelje na grčkom, rimskom, vizantijskom, osmanskom i austrougarskom nasljeđu regiona, kao i na umjetnosti i dizajnu spomenika posvećenih Drugom svjetskom ratu,“ rekla je Đurica. „Sada kada je festival završen, ponosna sam što mogu zaključiti da postoji veliki interes za kulturno nasljeđe Zapadnog Balkana i da će nove rute kulturološkog turizma zasigurno privući više posjetilaca u region.“

U danima kada je Brisel proslavljao kulturu Zapadnog Balkana više od 6000 posjetilaca došlo je da vidi preko 340 umjetnika sa Zapadnog Balkana i iz Jugoistočne Evrope.

Portal Analitika