Crna hronika

Osumnjičeni za utaju 902.603 eura

Predmet protiv šestorice osumnjičenih za utaju poreza koji je pokrenut prije više od tri godine u Osnovnom državnom tužilaštvu, a u kojem se među osumnjičenima nalazi i Podgoričanin Ivan Radonjić, sin direktora Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića, nalazi se u fazi istrage. Iz Osnovnog državnog tužilaštva „Danu” je saopšteno da je istraga u toku, dok su nam početkom marta saopštili da je predmet u fazi izviđaja.
Osumnjičeni za utaju 902.603 eura
Dan Izvor

Redakcija „Dana” uputila je tužilaštvu pitanje u kojoj fazi se nalazi istraga u predmetu u kojem su za utaju poreza osumnjičeni Mirko Vukašinović (odgovorno lice firme Viktorija M), Zlatko Topalović (Frut MN), Branko Bošković (Majlo), Ivica Vojinović (VT grup), Ivan Radonjić (Fresh & Helthy), Dragan Popović (Zeta frut), Igor Anđušić (Zeta trejd) i Veselin Vujačić(izvršni direktor firme VD frut) i da li je neko od osumnjičenih sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice.

– U predmetu formiranom zbog utaje poreza i doprinosa istraga je u toku. U cilju zaštite interesa istrage, ne možemo vam dati više podataka – saopštila je za „Dan” Milica Mandić, portparol i državni tužilac Osnovnog državnog tužilaštva.

Ipak, zbog daljeg toka istrage nijesu odgovorili da li su sva ova lica i dalje osumnjičena u ovom slučaju, odnosno da li je neko od njih sklapao sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom.

Osumnjičeni se terete da su kao izvršni direktori vršili utaju poreza u periodu od 2014. do 2016. godine i oštetili budžet za ukupno 902.603 eura.

Firme preko kojih je, kako se sumnja, utajen porez bave se uglavnom trgovinom voćem i povrćem.

Izvršni direktori su preko preduzeća utajili porez i doprinose uglavnom u periodu od 2015. do 2016. godine tako što su davali lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, ne prijavljujući zakonito stečeni prihod i prikrivajući podatke, pri čemu su stekli protivpravnu imovinsku korist.

Portal Analitika