Svijet

Erdogan tvrdi da je izgubio izbore zbog potkopavanja iz stranke

Nakon gubitka na izborima turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan obećao je da će "pozvati na odgovornost" sve članove koji bi mogli pokušati oslabiti njegovu Stranku pravde i razvoja (AKP).
Erdogan tvrdi da je izgubio izbore zbog potkopavanja iz stranke
index.hrIzvor

"Teško je progutati ono što su neki ljudi učinili iznutra", rekao je Erdogan na stranačkom skupu u Ankari, ne imenujući nijednog zvaničnika.

Kaže kako će pozvati sve na odgovornost

"Ono što se događa u pokrajinama, u okruzima, sve te informacije dolaze do nas. Pozvaćemo ih na odgovornost kada za to dođe vrijeme. Nećemo ih nositi na leđima", rekao je Erdogan..

Erdoganove opaske uslijedile su nakon rijetkih oštrih kritika bivšeg premijera i predsjednika AKP-a Ahmeta Davutoglua poslije gubitka na izborima.

Davutoglu je 22. aprila izdao dugačko saopštenje na društvenim mrežama u kojem je za izborni neuspjeh okrivio promjenu politike AKP-a i savez s ultranacionalistima.

Erdogan nije rekao koje će mjere konkretno preduzeti.

Izgubio Istanbul

Na lokalnim izborima 31. marta opoziciona Republikanska narodna stranka (CHP) dobila je nadzor nad Ankarom, turskim glavnim gradom, i Istanbulom, ekonomskim središtem zemlje, kojima je konzervativni islamistički AKP vladao 25 godina.

Erdogan i AKP su, žaleći se na prevare na izborima u Istanbulu, zatražili ponovno glasanje. Vrhovno izborno vijeće Turske (YSK) trebalo bi za nekoliko dana presuditi o tim navodnim nepravilnostima.

Erdogan je u subotu rekao kako će njegova stranka nastaviti pravnu bitku protiv onoga što je nazvao "organizovanom kampanjom" da se "ukradu" izbori u Istanbulu.
 

Portal Analitika